• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

100 Yıllık Hasat

100 Yıllık Hasat
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / 100 yaşın üzerinde 9 milyon zeytin ağacı olan Akhisar'da hasat başladı. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, "Zeytinimizin kökü, tar
100 YILLIK HASAT
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
100 yaşın üzerinde 9 milyon zeytin ağacı olan Akhisar'da hasat başladı. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, "Zeytinimizin kökü, tarihten geliyor. Bizde sağlıksız hiçbir şey yok" dedi.
 
Türkiye'de sofralık yeşil zeytin pastasının yüzde 70'ine, sofralık siyah zeytin pastasının ise yüzde 30'una sahip Akhisar, bu yıl hasada  "bereketli" başladı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre bu yıl 123 bin ton zeytin ve 3 bin ton zeytinyağı elde edilmesinin öngörüldüğü Akhisar'daki hasat sevinci yaşandı.
 
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, 7 yıl önceki ilk hasat şenliğinde Türkiye'de kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 0.8 kg seviyesinde olduğunu, tanıtımla bugün zeytinyağı tüketiminin 2 kg seviyesine ulaştığını, hedefin ise 10 kg olduğunu söyledi. Bu yıl yaşanan terör olayları nedeniyle şenlik yapmadıklarına dikkat çeken Alhat, "13 milyon zeytin ağacımızdan 9 milyonu 100 yaşın üzerinde. Zeytinimizin kökü tarihten geliyor. Bizim zeytin ve zeytinyağımızda sağlıksız hiçbir şey yok. Bunun üstüne bir de  çok yüksek kalitede ürün alıyoruz" dedi.
 
Yüksek fiyatı nedeniyle bu yıl birçok spekülasyona konu olan zeytinyağında üreticinin iyi bir sezon geçirdiğini ancak bunun yanlış anlaşılmaması gerektiğini belirten Alhat, "Fiyat yükselince üretici çok kazandı anlamı çıkmasın. Üretici yalnızca hakkının karşılığını aldı" diye konuştu.
 
Fiyatların çiftçiyi memnun edecek düzeyde olduğuna dikkat çeken Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın ise Türkiye'nin en fazla çeşitlilik gösteren ağaçların da Akhisar'da olduğunu söyledi. Dünya tercihinde ilk sırada yer alan yeşil zeytinin yanısıra Akhisar tirilye ve uslu tipinde hasat başladığını söyleyen Alkın, "Bereketli bir hasat geçiriyoruz. Domat, gemlik, uslu, trilye, Çanakkale, Edremit tipi zeytinler mevcut. Altın sıvıdan sağlık akıyor" dedi.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14