• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, çölleşmeyle, herkesin mücadele etmesi gerektiğini söyledi

17 HAZİRAN DÜNYA ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE GÜNÜ

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, çölleşmeyle, herkesin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Dünya Çölleşmeyle Mücadele gününde bu yıl, "Dünyayı koru, araziyi iyileştir, insanı yaşat" temasını kullandığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, "Biz de bu konuda Türkiye olarak elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz." diye konuştu.

Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözünü hatırlatan Bakanımız Sayın Prof. Dr. Eroğlu, "Biz de diyoruz ki, her şey millet için, insan için fakat sadece insanı değil, bütün canlıları düşünmemiz lazım. Bütün yaratılanı seviyoruz Yaradandan ötürü felsefesine sahibiz. Bu bakımdan dünyayı hep birlikte koruyacağız. Gelecek nesillere çok daha kötü bir dünya değil, aldığımız bir emanet anlayışıyla daha güzel bir dünya, daha güzel bir Türkiye bırakmak için gayret etmemiz gerektiği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kuraklık ve çölleşmenin yol açtığı sorunlardan birinin göç olduğuna işaret ederek, yapılan bir araştırmaya göre Afrika'da 20 yıl içinde 60 milyon insanın göç edeceğinin hesaplandığını bildirdi.

Türkiye'nin Afrika, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'ya çok ciddi destekler vererek, iş birliklerine gittiğini anlatan Prof. Dr. Eroğlu, Afrika'da yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. TİKA ile DSİ olarak Afrika'da su kuyuları açtıklarını hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, ilk defa Cibuti'ye bir baraj inşa edeceklerini, çalışmaların tamamlandığını ve yakın bir zamanda ihale edileceğini söyledi.

Afrika'daki 13 ülke ile "Büyük yeşil duvar" adı altında bir proje başlattıklarını da ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, söz konusu ülkelerden çok sayıda uzmanın Türkiye'ye davet edilerek, bu konuda yapılan çalışmaların aktarıldığını belirtti.

"ANKARA GİRİŞİMİ TARİHE GEÇTİ"

Prof. Dr. Eroğlu, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansının geçen yıl ekim ayında Ankara'da yapıldığını anımsatarak, "Bütün ülkeler oy birliğiyle Türkiye'yi dönem başkanı olarak seçti, inşallah biz de bu konuda başarılı olmak için önemli bir adım attık. Ankara girişimi adıyla... nasıl ki iklim değişikliğinde Kyoto var, çölleşmeyle mücadelede de Ankara girişimi tarihe geçti." dedi.

Bakanlık olarak günübirlik çözümlerden ziyade, eylem planlarıyla çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:

"Kırsal alanda erozyonla mücadele etmek gerekir. O bölgenin içme suyu ve toprak kaybını önlemek için 'bin günde bin gölet yapalım' diye bir seferberlik başlattık. Hakikaten bir tanesi Kıbrıs'ta olmak üzere bin bir tane gölet yapıldı. DSİ bunu başardı, bu bir dünya rekorudur. 2019 yılı sonuna kadar 'bin 71 tane baraj, gölet, sulama tesisini bitirelim' diye söz verdik. Bunun da tarihini belirledik, 31 Aralık 2019 saat 16.59'a kadar baraj, gölet, sulama tesisi tamamen bitecek. Bu kuraklığa karşı çözüm, tarım için çok önemli."

"28 EYLEM PLANI HAZIRLADIK"

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Yılda akıp giden 500 milyon ton toprağı, 168 milyon tona indirdik. 130 milyon tona indirilmesi için 28 eylem planı hazırladık." dedi. Ağaçlandırma konusunda da çalışmaların sürdürüleceğini dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, BM'ye "dünyadaki her insan için bir fidan olmak üzere toplamda 7 milyar fidanın Türkiye'de toprakla buluşturulacağı" yönünde söz verdiklerini ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

"ORMANLAR MİLLETİNDİR"

Orman teşkilatına, "Ormanlar milletindir" talimatı verdiklerine işaret eden Bakanımız Sayın Prof. Dr. Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ormanlarda sadece çam dikmek, yangından korumak gibi bir çalışmanın içinde olmayacağız. Daha ileri bir noktaya gidiyoruz. Ormanları kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanalım. Hükümetimizin eylem planına girdi. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman seferberliği başladı. Bunu nasıl yapıyoruz? Türkiye'deki ormanların hepsi verimli ormanlar değil. Bir kısım bozuk ormanlar var açık alanlar var buralara ceviz, badem, fıstık çamı, gelir getirici ne varsa dikiyoruz. En yakın köy ya da mahalledeki hane sayısına parselliyoruz. Kaçar tane ağaç düşüyorsa, herkesin gözü önünde kura çekip dağıtıyoruz. Üç yıl bakımı, bütün masrafları orman teşkilatına ait, geliri 49 yıl vatandaşa ait olarak sertifikasını dahi veriyoruz, tapu gibi. İnşallah bunu 5 bin köyde 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştireceğiz. Şu anda muazzam bir çalışma başladı. Cevizinden bademine, keçiboynuzundan aromatik bitkilere varıncaya kadar bu çalışmalar devam ediyor."

Daha sonra Bakan Eroğlu, program kapsamında açılan Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü fotoğraf sergisini gezdi ve beraberindekilerle KKTC Su Temini Projesi'nin simülatörden üç boyutlu tanıtım filmini izledi.

"ORMAN YANGINLARINDA ARTIŞ YOK"

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, bir gazetecinin "Orman yangınlarındaki artış terör örgütlerinin kundaklamalarından mı kaynaklanıyor?" şeklindeki sorusunu, "Alakası yok. Bir artış da yok şu anda. Geçen seneyi son 50-60 yılın en düşük yangınıyla kapattık. Bu sene de arkadaşlar hazır. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Kameralarımız var, orman muhafaza memurlarımız sürekli takip halinde, seyyar ekiplerimiz var. Böyle bir şey olduğu zaman yapan yakalanır, adalete teslim edilir, cezası çok ağır." sözleriyle yanıtladı.

 

Bu haber toplam 1108 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14