• BIST 9524.59
  • Altın 2489.018
  • Dolar 32.5474
  • Euro 34.68
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Me
ERKEKLERDE EN ÇOK AKCİĞER, KADINLARDA İSE MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
 “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla  önemli açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Kanserle  Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi (EÜTF) Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu,  kalp hastalıklarından sonra yakın gelecekte dünyada en ölümcül hastalığın kanser olacağını belirtti.
 
Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kanser,  bir hastalık topluluğudur ve tek bir tanımı yapılamaz. Ama genel anlamda bir tanım yapacak olursak kanserleşen hücrelerin anormal çoğalması ile birlikte tümoral bir kitle oluşturması ve kitlenin bütün vücuda yayılmasıyla kişiyi esir almasıdır” diye konuştu.
 
Her kanser belirtilerinin aynı olmadığına da değinen Prof. Dr. Haydaroğlu, mesela erkeklerde sıklıkla görülen akciğer kanserinin sebebi sigara iken, kadınlarda görülen meme kanserinin hormonal etkilerden dolayı meydana geldiğini söyledi. Özellikle kadınlarda son zamanlarda tiroit kanserinde artış gözlendiğini ve bu konuyla ilgili vatandaşlarımızın bilgi sahibi olması için daha çok konferans ve sempozyumların düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
 
MAMOGRAFİ ÇEKİLEREK ANLAŞILIYOR
Prof. Dr. Haydaroğlu, “Genellikle sigara içen erkeklerde öksürük ve aksırık gibi şikayetlerin çok sık görülmesinden dolayı kanser teşhisi hemen konulamamaktadır. Meme kanserin de ise mamografi çekilerek kanser kitlesi hemen fark edilebiliyor”  dedi.
Prof. Dr. Haydaroğlu ayrıca 4 grup kanserin tarama yöntemiyle de erken tanı koyulabileceğini bunların ise ; meme kanseri, jinekolojik kanser, kolon kanseri ve prostat kanseri olduğunu dile getirdi. 
 
TÜRKİYE DÜNYA İLE YARIŞIYOR
Prof. Dr. Haydaroğlu ayrıca, Türkiye’nin kanser tanı ve tedavisinde dünyadaki diğer ülkelerle aynı seviyede olduğunu ve ülkemizin de teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Bu kapsamda Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’in erken teşhis mücadelesinde etkin bir rol oynadığını söyledi. Özellikle bu merkezlere şehirlerde yaşayan kadınların daha çok rağbet gösterdiğini, kırsal kesimlerde yaşayan kadınların ise; gerek ulaşım konusundaki zorlukları, gerekse de doktor muayenesinden utandıkları için bu tür hizmetlerden mahrum kaldıklarını söyledi. Erkeklerin ise kadınlara nazaran daha utangaç olduğunu, kalın bağırsak kanser muayenesinin makattan olması dolayısıyla bu muayeneye yanaşmadıklarını belirtti. 
Prof. Dr. Haydaroğlu son olarak, yaklaşan 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile  ilgili bir basın bildirisi yayınlayacaklarını ve “Ege Onkoloji Günleri” adı altında 28-29 Mart 2016 tarihlerinde gün boyu tiroit kanseri üzerine bir sempozyum düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. / EGE BASIN GRUBU
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14