• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

AB fonları nereye gidiyor?

AB fonları nereye gidiyor?
İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın yanıtlaması istemiyle verdigi soru önergesinde, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’nden sağlanan hibelerin 2014 yılına kadar kimlere, hangi kurum ya da kuruluşlara aktarıldı
ALAATTİN YÜKSEL: YOLSUZLUK AB’YE DE UZANDI
 
İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın yanıtlaması istemiyle verdigi soru önergesinde, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’nden  sağlanan hibelerin 2014 yılına kadar kimlere, hangi kurum ya da kuruluşlara aktarıldığını sordu.
 
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’nden (Ulusal Ajans) sağlanan hibelerin 2014 yılına kadar nerelerde kullanıldığını, kimlere, hangi kurum ya da kuruluşlara aktarıldığını sordu.
Yüksel, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın yanıtlaması istemiyle verdigi önergede, Avrupa Komisyonu’nun, Mart-Nisan 2014’te AB Bakanlığı’na bağlı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’nde (Ulusal Ajans) Brüksel fonlarının usulsüz kullanıldığına dair iddiaların araştırılması için bir inceleme başlatıldığını hatırlatarak şöyle dedi:
“Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlik’ten sorumlu Komiser Androulla Vassiliou’nun sözcüsü Dennis Abbott tarafından basına yapılan yazılı açıklamalarda, iddiaların doğru çıkması durumunda 2014 için Erasmus programının askıya alınabileceği uyarısı yapılmıştı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından istifa eden ilk Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış döneminde AB fonlarının usulsüz kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili olarak liberal grup üyesi iki parlamenter Avrupa Parlamentosu'na soru önergesi vermişti. Duff ve Schaake tarafından verilen önergede, AB Komisyonu'nun Mart ayı başında, eski Bakan Egemen Bağış döneminde Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi'ndeki (Ulusal Ajans) AB fonlarının usulsüz kullanımına ve personel alımlarına ilişkin iddiaları incelemek üzere soruşturma başlattığı hatırlatılarak, Türkiye’de birçok devlet görevlisinin yolsuzlukla bağlantılarının gündeme geldiği,  AB'nin katılım öncesi reformlara katkı amacıyla Türkiye'ye verdiği yardımlarda da yolsuzluk yapılıp yapılmadığı sorulmuştur.”
Alaattin Yüksel, Duff ve Schaake’nin önergesinde, Erasmus programıyla ilgili bu yolsuzluk iddialarının Türkiye'deki diğer "geniş yolsuzluk iddiaları" ile bağlantısı olup olmadığının sorulduğunu hatırlatarak Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’a şu soruları yöneltti:
 
KAÇ KİŞİ YARARLANDI? 
“Ulusal ajansın faaliyete başladığı 2003 yılından 2014 yılına kadar AB den toplam kaç Euro hibe sağlanmıştır? Sağlanan hibelerden kaç kişi yararlandırılmıştır? AB kaynaklı fonlar nerelerde kullanılmıştır? Kimlere, hangi kurum ya da kuruluşlara aktarılmıştır? Avrupa Birliği’nden sağlanan eğitim ve gençlik hibesi fon tutarı 2012-2013 ve 2014 yıllarında ne kadardır? Bu yıl aralıklarında Erasmus programları için AB’nin ayırdığı fon miktarı nedir?  Aynı dönemde Erasmus programından yararlandırılan öğrenci sayısı nedir?  Komisyon çalışmalarının, memur alımında şeffaflık eksikliği, kurum ihalelerinde AB ve milli mevzuatın ihlal edilmesi gibi ‘ciddi iddialar’ üzerine başlatıldığı doğru mudur?”
 
SORUŞTURMA NE AŞAMADA?
Önergesinde, Eski AB Bakanı ve Başmüzakereci  Egemen Bağış döneminde, Ulusal Ajans'ta AB fonlarının kullanılması sırasında usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturmanın hangi aşamada olduğunu da soran Yüksel şunları ekledi:
Usulsüzlükle ilgili inceleme/soruşturma sonuçlandırılmış mıdır? Sonuçlandırılmış ise Bakanlığınız tarafından hakkında işlem yapılan personel var mıdır? Var ise sayıları nedir? Hukuki/idari süreç ne aşamadadır?  Liberal grup üyesi iki AB parlamenterin talep ettiği üzere, soruşturma Türkiye'ye verilen diğer fonları da kapsayacak biçimde genişletilmiş midir? Dünya kamuoyundaki güvenilirliğimize zarar veren bu türden yolsuzluk iddialarının, gelecekte de tekrarlanmaması için ne yapmayı planlamaktasınız?”
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14