• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Aliağa Yörükler Derneği’nden Kültür Şöleni

Aliağa Yörükler Derneği’nden Kültür Şöleni
YÖRÜKLER ALİAĞA’DA BULUŞTU

İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Aliağa Yörükler Derneği’nin bu yıl ilkini düzenlediği ‘Kültür Şöleni’ yoğun katılımla gerçekleşti.


Yörükler Aliağa'da Buluştu paylaşan: egeplay

Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı’nda düzenlenen ‘Kültür Şöleni’ renkli görüntülere sahne oldu. Şölene Türkiye’nin dört bir yanındaki Yörük dernekleri katıldı. Yörük kültürünün en güzel örneklerinin yer aldığı etkinliğe; Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmedali Özkurt, Gökhan Karataş, Orhan Mahmut Çetiner, Aliağa Belediyesi Meclis Üyeleri, Türk Boyları Konfederasyon Başkanı Durhasan Koca, Kocaeli Oğuz Boyları Federasyon Başkanı Mehmet Özer, Dünya Türkmenler Birliği İl Beyi Musa Hançer, Dede Korkut Federasyon Genel Başkanı Emine Güven, Ege Bölgesi İzmir Yörük Türkmen Federasyonu ve Belenbaşı Dernek Başkanı İsmet İlhan, Ege Bölgesi Aydınlı Yörükler ve Efeler Derneği Başkanı Mehmet Oğuz, Eskişehir Anadolu Bacıları Yörük ve Türkmen Derneği Başkanı Hafize Erdoğan, Türk Birliği Komitesi Başkanı Öcal Arslan, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İki gün süren şölenin birinci günü temsili kız isteme, kına yakma ve folklorik gösterilerin yer aldığı Yaren Gecesi ile başladı. Gecede sahne alan Türk Halk Müziği sanatçısı Emel Örgün ile TRT İzmir Radyo Sanatçısı Ali Çakar katılımcılara müzik dolu dakikalar yaşattı. Aliağa’nın yöresel şairi Bahri Ar ise seslendirdiği şiirleriyle izleyenlerden tam not aldı. Etkinlikte Aliağa Yörükler Derneği tarafından katılımcılara tartamak ve Türk Bayrağı da dağıtıldı.

Kültür Şöleni’nin ikinci günü ise Aliağa Demokrasi Meydanı’ndan Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı’na yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. Katılımcıların Yörük kültürüne özgü kıyafetleriyle, develer ve atlar eşliğinde, Aliağa Engelsiz Mehteran Takımının Marşlarıyla yaptığı yürüyüş çevredeki vatandaşların beğenisini kazandı. Şölen coşkusu kortejin Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı’na varmasıyla ikiye katlandı. 

ALİAĞA YÖRÜKLER DERNEĞİ BAŞKANI ERHAN KÜÇÜK: GEÇMİŞİNDEN UTANANIN GELECEĞİ ŞAŞIRIR
Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanı’ndaki etkinler şehitler için saygı duruşunda bulunulması, Milli Marşın hep bir ağızdan söylenmesi ve Aliağa Yörükler Derneği Başkanı Erhan Küçük’ün açılış konuşmasıyla başladı. Küçük, konuşmasını yapmak için dernek yöneticileri ile beraber sahneye çıktı. Bütün Yörüklerin bu toprakları vatan kılan bir geleneğin temsilcileri olduğunu belirten Küçük, “Bu obalardan hain çıkmaz. Bilinsin ki bu obalardan küçük hesap yapanlar çıkmaz. Bu obalardan sadece kardeşlik çıkar. Bizler ortak değerlerin etrafında toplanmalıyız. Çok bir coğrafyada, barışın ve istikrarın adı olan Türkiye’de bu coğrafyanın insanları örnek bir insan vizyonunu ortaya koyuyor. Bize düşen birlik ve beraberlik ruhunu muhafaza ederek ülkemizi, Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin de ilerisine taşımaktır. İçeride birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin yolu, ortak değerlerimiz etrafında kenetlenmek ve birlikte gelecek hedeflerimize odaklanmaktır. Bizim için bu ülkenin her bir ferdi aynıdır. Başımızın tacıdır. Biz sadece İstanbul’u, İzmir’i, Ankara’yı değil tüm vatan toprağını aynı ruhla sahipleniyoruz. Geçmişinden utananın geleceği şaşırır. Geçmişinden utananın bu vatana vereceği bir şey yoktur. Rabbim birliğimizi, dirliğimizi bozmasın. Toyumuz hayırlı olsun” dedi.

ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI SERKAN ACAR: ALLAH’ A HAMD OLSUN Kİ ANADOLU’YU VATAN ETTİK
Kendisinin de bir Yörük olduğunu belirten Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ise, “Banazdan geldik, Manisa’dan geldik. Hep birlikte geldik. Allah’a hamd olsun ki Anadolu’yu vatan ettik. Ege’yi mesken ettik. Allaha bin şükür ki bayrağımıza sahip çıktık. Ezanımıza sahip çıktık. İlelebette sahip çıkacağız. Bugünkü şölenimizde Türkiye’nin birçok yerinden gelen derneklerimize, dernek başkanlarımıza, misafirlerimize ve bu yıl ilki olan fakat bundan sonra geleneksel hale getirilecek şölenimizin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
‘KEYFİYE’ VE ‘KALPAK’ HEDİYE EDİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'a dernek ve konfederasyon başkanları tarafından Yörüklerin emanetleri ve gökkuşağının renklerinden oluşan ‘keyfiye' ile yine Yörüklere özgü bir başlık olan ‘kalpak’ hediye etti. Başkan Serkan Acar ise dernek başkanlarına ve sanatçılara katılımlarından ötürü teşekkür ederek plaket takdim etti.

BAŞKAN SERKAN ACAR, HARMAN DALI OYNADI, YAY KULLANIP OK ATTI
Kültür Şöleni, etkinliğe katılan derneklerin folklor gösterileri ile devam etti. Başkan Serkan Acar, sahnelenen folklorik oyunlarda katılımcılar ile karşılıklı harmandalı oynadı. Başkan Serkan Acar, katılımcılar tarafından büyük beğeni toplayan Samsun Yörükler Derneği’nin Okçuluk gösterisinde ise yay kullanıp ok attı. Halk oyunlarını sahneleyen Ayrancılar Yörük ve Zeybek Derneği, İzmir Yörükler Derneği, Ödemiş Bıçakçı Yörük Efeler Ekibi, Helvacı Spor Kulübü Folklor Ekibi izleyenlerin beğenisini topladı. Gösterilerin devam ettiği esnada katılımcılara keşkek, pilav, tavuk ve ayran ikramı da yapıldı. 

Halk oyunlarının ardından sahne alan Tolga Çandar, Emel Örgün, Fatoş Kadıoğlu ve Özer Kanat-Ali Musa Tunç verdikleri konserler ile katılımcılara müzik ziyafeti sundu. Katılımcılar sanatçıların seslendirdiği şarkılara oynayarak eşlik etti. 

Verilen mini konserlerin ardından Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, katılımcılara Aliağa tarihini konu alan ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’ ile ‘Myrina ve Gryneion Yüzey Araştırmaları’ adlı kitapları hediye etti. Uzun süre unutulmayacak olan şölen çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi. // EGE BASIN GRUBU

aliaga-yorukler-aliagada-bulustu-(13).jpgaliaga-yorukler-aliagada-bulustu-(17).jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Bu haber toplam 765 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14