• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Bir Eylül Uykusu İzmir’de Çekimlere Başladı

Bir Eylül Uykusu İzmir’de Çekimlere Başladı
Bir Eylül Uykusu İzmir’de Çekimlere Başladı

Toplumsal travmaların benliğimizde yarattığı onulmaz yaralara dikkat çekmek isteyen Roket Yapım Animasyon, Mutlu Polat yönetmenliğinde yepyeni bir projeye imza atıyor.  

Geçtiğimiz yıl sahnelenen Kül Kızı adlı oyunla büyük beğeni toplayan Mutlu Polat, yeni filmi Bir Eylül Uykusu ile yaşanan ama paylaşılamayan sorunlarımıza dokunurken aynı zamanda başarısız bir aşk ilişkisini anlatacak. 

TÜRKİYE’DE BIR İLK 
Bir Eylül Uykusu birbirinden ayrı olarak tasarlanmış iki metinden oluşuyor. Metnin birincisinde filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu olan kadın meddah Mutlu Polat sahne üzerinde canlı performans göstererek şiirsel ve ritmik bir anlatımla seyirciyi  filmin içine çekiyor. İkinci metin ise başlı başına bir film olarak izleyeceğiniz sinematografik bir metinden oluşuyor. Animasyonlarla zenginleştirilen sinematografik dil, salt gerçekliği gözler önüne serdiği gibi kahramanların iç dünyalarına da el atıyor. 

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan projenin iki ayrı montaj sürecinden geçeceğini belirten Yönetmen ve oyuncu Mutlu Polat, bu proje ile Türk sinemasına çok fotojenik bir karakter oyuncusu (Sercan Üçüncü) ve çok genç bir görüntü yönetmeni (Hüseyin Yılmaz) kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

ÇOK AZ KİŞİ GELECEKLE HESAPLAŞABİLİYOR
Askeri Darbelerin toplumun büyük bir kesiminde travmalar oluşturduğunu hatırlatan sanatçı Mutlu Polat  yaşadığımız ve içimizde sakladığımız korkuların toplumun davranış kodlarına işleyerek sorunları konuşarak çözmemizi engellediğini savundu. Bu düşünceler neticesinde harekete geçerek seyirciye beklediği yanıtları verebilmek ve o’na insanı (kendisini) sinematografik bir yapımla anlatmayı tercih etti. Travmalar yaşayan kişilerin yetiştirdiği nesillerin de bu travmalardan endirekt olarak etkilendiğini dile getiren Polat, “Bunlara tıp dilinde ‘Travmanın ikinci nesli’ denmektedir. Toplumsal travmalar bireylerin üzerinde zihinsel rahatsızlık ve depresyon artışı gibi sorunlar ortaya çıkartıyor, kimi geçmişi unutmaya çalışırken çok az kişi gelecekle hesaplaşabiliyor” şeklinde konuştu. 

İZMİR’E, SANATA VE SANATÇIYA SAHIP ÇIKILMALI
Roket Yapım Animasyon olarak yine İzmir’den çıkan Kül Kızı adlı sinematik müzikal anlatıdan sonra böyle bir çalışmaya cesaretle imza atmanın onurunu yaşadıklarını vurgulayan Ercan Mertbilek, “Bu film ile amacımız uyumsuz ve aykırı bulduğumuz hayatlara samimi bir pencere açarak sorunları görmek ve genel anlayışın görmezden geldiği gerçekler ile yüzleşmesi için düşünmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu. İzmir’e, sanata ve sanatçıya destek çıkılmasını gerektiğini dile getiren Mertbilek sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle bu şehri yöneten unsurlar şehrimizdeki sanat çalışmalarını ve bu çalışmaların ülkemiz genelinde duyurulmasını sağlayıp, oluşturulacak destekler ile sanatın evrensel getirilerini İzmir’e çekmelidir. Bu şehrin yapısına yakışan kültür ve sanat ile anılmasıdır. Bunun için Kültürpark gibi bir alanda 24 saat süren sosyal hayat, sanat, kültürel etkinlikler düzenlenerek, ‘Avrupa ve Dünyada en çok ziyaret edilmek istenen şehirler’ sıralamasında yer almasını sağlamak olmalıdır.

Biz bu şehrin insanı olarak KÜL KIZI ile bir ilki gerçekleştirdik ve ulusal alanda ses getirmeye devam ediyoruz. Şimdi ise Sahne Sanatlarında çağdaş bir yapıyla kültürel yol arayışlarına devam ederken BİR EYLÜL UYKUSUNU tamamlıyoruz.”

FİLMİN KONUSU
12 Eylül toplumsal travmanın ikinci neslini temsil eden Nazlı, Düş ve Gerçeklik ayırımından uzak, kurgusal bir gerçeklik içinde yaşamaktadır. 

Tüm çabasına rağmen toplumsal normlar ile uyuşamayan çoğu zaman etrafımızda rastladığımız ve görmezlikten geldiğimiz, kınadığımız bir yaşam biçimini temsil etmektedir. Filmde sosyo-ekonomik ve kültürel çarpıklık diğer anti kahraman olan Ayhan karakteri ile işlenmekte. Film, başarısız bir aşk ilişkisi ve iki anti kahraman hakkında sürüp giderken herhangi bir siyasi ve politik unsur hedef alınmıyor. Nazlı karakterinin ailesine dair anıları ve 12 Eylül dönemleri hatırlanarak gerçek anlamda sokağın hikayesi oluyor. 

Film Yapım Ekibi
Yürütücü Yapımcı Ercan Mertbilek, Uygulayıcı Yapımcı ve Kostüm Sorumlusu, Fulya Erdör Mertbilek, Prodüksiyon Amiri Haluk Gökçen, Prodüksiyon Koordinatörü ve Yardımcı Yönetmen Yasemin Erdör, Yönetmen Mutlu Polat, Görüntü Yönetmeni Hüseyin Yılmaz, Birinci Kamera Asistanı Cihan Öz, Senaryo Danışmanı Onur Çakaloz
Oyuncular
Nazlı, Mutlu Polat
Ayhan, Sercan Üçüncü
Selim, Yekbun Eren Gürhan
Mesut, Sertan Üçüncü
Fikret, Gökhan Günay
1. Kadın, Yasemin Erdör
2. Kadın, Hülya Erdör
1. Adam, İlkay Düşembeli

//EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

İzmir / Aliağa / Aliağa Haber

Bu haber toplam 1006 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14