• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

Çifte Kayaların Turizme Katkısı

Çifte Kayaların Turizme  Katkısı
Sebahattin Karaca / Ege Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı Rüzgâr ve yağmurun etkisiyle asırlar boyunca kendiliğinden oluşan Çifte Kayalar; İzmir' den gelirken Foça girişinde sağ tarafta ki küçük tepenin üstünde bulunmaktadır.
ÇİFTE KAYALARIN FOÇA TURİZMİNE KATKISI
 
Sebahattin Karaca / Ege Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı 
 
Rüzgâr ve yağmurun etkisiyle asırlar boyunca kendiliğinden oluşan Çifte Kayalar; İzmir' den gelirken Foça girişinde sağ tarafta ki küçük tepenin üstünde bulunmaktadır. Yan tarafındaki meyilli arazi üzerinden Çifte Kayalara kadar yürüyerek çıkmak mümkündür.
 
Yıllar önce çifte kayaların tepesinden Foça' nın panaromik güzelliğini görmek için çıkmıştım. O zamanlarda komando okulunun alanı daha dardı. En azından arka kısmından Çifte Kayalara kadar dayanmamıştı. Kayalarının tepesine çıktığımda gördüğüm manzara tek kelime ile büyüleyici idi, bayılmıştım. Çifte kayaların manzarası bu günde büyüleyicidir. Önce tüm şehir, arkasından küçük deniz, büyük deniz, adalar. Karaburun' a kadar her şeyi görmek, yaşamak, hissetmek harika oluyor. Foça herhalde en güzel buradan seyredilir.
 
Böyle güzel bir değerden Foça turizmi muhakkak istifa ettirilmeli. Foça turizmi Çifte Kayalardan muhakkak faydalandırılmalıdır. 1970 yılında  birkaç arkadaş Almanya' da Detmold şehrine gitmiştik. El broşürleri, gezilip, görülecek yerlerin başında Exterstein' e işaret ediyordu. Merak ettik, ilk fırsatta gittik. Gözlerimize inanamadık. Düz bir arazide birdenbire göğe doğru yükselen dimdik kayalar vardı. Koyu renkli sert kayalar. Sanki doğa üstü güçler bir yerlerden taşları getirmiş, düz araziye dengeli  şekilde yerleştirmiş  gibiydi. Tabii Almanlar bu doğa harikasını kendi haline bırakmazlar, bir yandan doğal sit ilan  etmişler, diğer yandan insanların girişini engellememişler , tam tersini yapmışlar. Kayaların çevresinde otopark, patika yollar, oturma ve dinlenme parkları, çöp konteynırları, yağmurlu havalardan korunma alanları düzenlemişler. Kayaların tepelerine kadar güvenle çıkmak için merdivenler yapmışlar, birinden, diğerine geçmek için köprüler kurmuşlar. Etrafında  seyir edilecek çok da ilginç bir manzara olmamasına karşın, orta ve üst noktalarda  seyir alanları düzenlemişler ve çekim alanı oluşturmuşlar. 
 
Oysa bizim Foça' mız da biraz önce de belirttiğim gibi Çifte Kayalardan seyrine doyulamayacak mükemmel  Foça  manzaraları vardır. Bu manzarayı ve Çifte kayaların güzelliğini ve  bu noktadan Foça’nın  çarpıcı güzelliğini Foça’yı ziyaret eden herkese yaşatma imkanını sunmak gerekir. Etrafı en kısa sürede düzenlenmeli, otopark, merdiven, köprülü geçiş, korkuluklar, seyir alanı, yazın sıcağına karşı gölgelik yapılmalıdır. Ayrıca çifte kayaları ve uzaktan muhteşem gözüken diğer kayaları, yel değirmenleri örneğinde olduğu gibi gece aydınlatması yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin dikkati üzerine çekilmelidir.
 
YEL DEĞİRMENLERİ
Çifte Kayaların karşısındaki bir diğer tepe de, restorasyonu devam eden,Yel Değirmenleri bulunmaktadır. Yel değirmenleri ve yenileme Foça için çok önemlidir. Asırlardır Foça halkının buğdayını, una dönüştürmüştür. Daha sonraları yerini elektrikle çalışan değirmenlere bırakmıştır. Foça belediyesi, kazı başkanlığı, büyük şehir belediyesinin ortak çalışması ile yürütülen yenileme çalışmaları öyle zannediyorum ki, çevre düzenlemesi ve seyir alanları da yapılacaktır. Başlı başına bu çalışma sonuçlandığın da Foça' ya ve Foça turizmine artı değer sağlayacak ve çok faydalı olacaktır.
 
ANFİ TİYATRO
Aynı tepenin eteklerinde, bir kaç sene önce kazı başkanlığı tarafından Anfi tiyatro bulunmuştur. Bulunan tiyatronun, Dünyanın en eski tiyatrolarından biri olduğu söylenmektedir. En kısa sürede kazı çalışmalarının başlamasının ve biran önce anfi tiyatronun gün ışığına çıkarılması en başta turizm olmak üzere Foça’ ya çok fayda sağlayacaktır. Tarih turizmi bakımından Foça’ ya çok büyük ivme kazandıracaktır. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, bugüne kadar ağırlıklı olarak sürdürdüğümüz güneş ve deniz turizmini, sahip olduğumuz tarihi zenginliklerle, tarih turizmi ile çeşitlendirmeliyiz.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Neonteikhos’a Çıkışta Karlı Bir Gün29 Ocak 2016 Cuma 15:27
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 618 Ocak 2016 Pazartesi 14:58
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 518 Ocak 2016 Pazartesi 14:47
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 417 Ocak 2016 Pazar 13:14
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 317 Ocak 2016 Pazar 13:01
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 214 Ocak 2016 Perşembe 08:56
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 113 Ocak 2016 Çarşamba 09:45
  • Sarıkamış ve Enver Paşa 22 Aralık 2015 Salı 15:26
  • Foça'ya Gökhan Demirağ çok bile!17 Aralık 2015 Perşembe 13:38
  • Mübalede, Foça ve Limni... 09 Aralık 2015 Çarşamba 20:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14