• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

“Depremzedelerin İstihdamına Teşvik Sağlanmalı”

“Depremzedelerin İstihdamına Teşvik Sağlanmalı”
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler on şehrin ekonomisine büyük zarar verirken, Türkiye’nin pek çok kentine plansız göçler devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler on şehrin ekonomisine büyük zarar verirken, Türkiye’nin pek çok kentine plansız göçler devam ediyor. 
Kamu kurumları, belediyeler ve vatandaşların destekleri ile geçici ikâmet sağlanan vatandaşların yeni bir hayata merhaba demeleri için istihdamın sürekliliği büyük önem taşıyor. Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, depremde evlerini kaybederek yurdun farklı kentlerinde geçici barınma merkezlerine ya da akrabalarının yanına sığınan vatandaşların, yeniden aile düzeni kurmalarının önemine dikkat çekti. 

 “DEPREM PSİKOLOJİSİ SICAK BİR YUVADA DAHA HIZLI ATLATILIR”

Depremin etkilediği kentlerde sanayi ve hizmet sektörlerinde çalışan yüz binlerce insanın farklı illerde barındığını anımsatan Gençer, “Depremden olumsuz etkilenen ve göç ettiği il ve ilçelerdeki kamu kurumlarına bilgilendirmelerini yapan vatandaşlarımızın istihdamı için teşvik sağlanmasını öneriyoruz. Bu vatandaşlarımız arasında bulunan meslek sahibi, imalat ve hizmet sektörlerinde deneyim kazanmış insanlarımızın hızla normal yaşamlarına dönmelerini sağlamamız gerekiyor. Bu insanlarımızı istihdam edecek işletmelere ücret ve sigorta desteği sağlanması ile çok daha hızlı şekilde normal hayatlarına dönmeleri, kendi yuvalarında barınmaları ve deprem psikolojisini atlatmaları mümkün olabilecek.” dedi. 

 “İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NDAN KARŞILANABİLİR”

Şener Gençer, depremzedeleri istihdam eden işletmelere sağlanacak teşviğin, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasını önerdi. 

Fon’da 2022 sonu itibarıyla biriken 125 milyar TL kaynağın, istihdamı korumak için kullanılabileceğini kaydeden Gençer, depremde işsiz kalan işçilerin koşul aranmaksızın işsizlik ödeneğinden yararlandırılmasını, işten ayrılmak isteyen depremzedelerin ise kıdem tazminatlarının Fon’dan ödenmesini önerdi. 
Gaziantep başta olmak üzere, depremin etkilediği kentlerde kümelenen sektörlerin başında Plastik ve Tekstilin geldiğine işaret eden Şener Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NDAN KARŞILANABİLİR”

“Depremin en çok etkilediği 10 kentimizde 57 organize sanayi bölgemiz, bu bölgelerdeki 4 bin 500 işletmede, 540 bine yakın çalışanımız var. Sanayi Odalarımızdan gelen bilgilerde 23 OSB’mizin ağır hasar aldığı; Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da ise ekonominin tamamen durduğu anlaşılıyor. Sadece Antakya’daki sanayi sitelerinde bin 500’ün üzerinde işletmemiz tamamen yıkıldı. Doğalgaz ve elektriğin tam olarak verilemediği deprem bölgesinde bazı fabrikalarımız belki de hiç açılmayacak. Açılsalar bile işçisi olmayan fabrikalarla karşı karşıya kalma ihtimalimiz çok yüksek. Tüm kaynaklarımızı en efektif şekilde kullanarak depremin yaralarını daha hızlı sarabiliriz. İşsizlik Sigortası bu tür durumlarda devreye sokulabilecek bir mekanizmadır. Pandemi döneminde istihdamın korunmasında hayati rol üstlenen Fon, depremzede vatandaşlarımızın istihdamı için de kullanılmalıdır.”

Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14