• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Domuz Gribi Gittikçe Yaygınlaşıyor

Domuz Gribi Gittikçe Yaygınlaşıyor
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan domuz gribi açıklamasının ardından gözler tekrar bu hastalığa çevrildi.
DOMUZ GRİBİ GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan domuz gribi açıklamasının ardından gözler tekrar bu hastalığa çevrildi. Domuz gribi salgınında hayatını kaybeden vakalarında görülmesi endişe yaratıyor. Kuş gribi ve ebola virüsü vakalarının ardından dünyada da pek çok kişinin can kaybına neden olan Domuz Gribi’ne karşı ne şekilde önlem alınabileceği ile ilgili Emsey Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner açıklamalar yapıyor. 
 
DOMUZ GRİBİ NEDİR? 
Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, yaygın vücut ağrısı belirtileri ile seyreder. Grip mevsimsel olarak genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Bunun sebebi; soğuk, artan nem, kalabalık ve sıkışık ortamlardır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse ‘domuz gribi’ denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerin bir karışımıdır.
Her yıl belli aylarda ortaya çıkan mevsimsel grip, özellikle risk gruplarında ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Grip ölümler dışında iş gücü kaybı, üretim kaybı, çeşitli komplikasyonlar, ilaç kullanımı, hastane yatışı vb. birçok alanda sanılandan daha fazla olumsuz etkiye sahiptir.
 
DOMUZ GRİBİ (A/H1N1) VİRÜSÜ BULAŞICI MIDIR?
Domuz gribi virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.
 
DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞMAKTADIR?
Domuz gribinin de yine mevsimle griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık buluşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir. 
Öksürme ve hapşıra sonrasında havaya karışan mikroorganizmalar ve damlacıklar hastalığın bulaşmasına neden oluyor. Damlacıkların bulaştığı yüzeylere temas kişiden kişiye hastalığın yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle masa, telefon, bilgisayar, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklar, tuvalet ve musluk başları, kapı kolları gibi yüzeylerin hijyenik olmasına dikkat etmek gerekiyor.
 
DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ?
 Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:
Ateş
Öksürük
Boğaz Ağrısı
Yaygın vücut ağrısı
Baş Ağrısı
Üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
 
ERİŞKİNLERDE ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER NELERDİR?
Zor nefes almak veya nefes darlığı,
Bilinç Bulanıklığı,
Sık ve uzun süreli kusma
 
ÇOCUKLARDAKİ ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER NELERDİR?
Hızlı veya zor nefes alma,
Vücutta solgunluk ya da morarma
Beslenememe,
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil,
Huzursuzluk
Ateşle beraber döküntü görülmesi
 
NASIL ÖNLEM ALINABİLİR? 
Hasta olan kişilerle tensel temastan kaçınmak, el yıkamak, giysilere dikkat etmek, düzenli beslenip, yeterli istirahat etmek gerekiyor. Soğuk havalarla birlikte hastalıklı birey sayısının artması kişiler arası bulaş riskini de artırdığından tokalaşma, öpüşme gibi tensel temaslar konusunda çok dikkatli olunmalı. El yıkama alışkanlığı da hastalıkların yayılmasını önlemek açısından büyük yarar sağlıyor.  Ellerin sık yıkanması, kirli ellerle ağız, burun ve gözlere temas edilmemesi önem taşıyor.
Domuz gribi tanısı özellikli laboratuvarda bakılmakta olan PCR testi ile konulmaktadır. Tedavide öncelikli olarak kişisel korunmaya önem vermek ve doktor kontrolünde medikal tedavi almak önemlidir. Hastalığın bulaşma evresi, belirtiler başlamadan bir gün öncesinden belirtilerin başlamasını takip eden 7 gün içerisindedir. Ellerin sık sık yıkanması bulaştırıcılığı azaltan en önemli faktördür.
 
KENDİMİZİ NASIL KORURUZ?
Öksürme ve hapşırma sırasında tek kullanımlık mendil kullanmalı ve kullandığımız mendili muhakkak çöpe atınız ve sonrasında ellerinizi bol su ile yıkayınız.
Öksürük ve hapşırıktan sonra eller muhakkak bol su ve sabunla yıkanmalıdır, alkol içeren el yıkama antiseptiklerinin daha etkili koruma sağlayacağını unutmayınız.
Elleriniz kirli ile gözleriniz, ağzınız ve burnunuzla temasından kaçınınız. Hastalığın bulaşmasını engellemek için aile fertlerinden ve çevrenizdeki diğer insanlardan uzak durunuz.  Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırmayı ihmal etmeyiniz.
 
HASTALANIRSAM NE YAPMALIYIM?
Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız.
Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.
Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz. / EGE BASIN GRUBU 
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14