• BIST 9704.31
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Ezilen Kadınların Trajedisi

Ezilen Kadınların Trajedisi
Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / İzmirli Ressam Mustafa Yüce, bu yıl ikinci kez Ankara’da açılan Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) sergisine “İZ” serisinden 3 eseriyle katıldı.
RESSAM MUSTAFA YÜCE TÜSGAD SERGİSİNDE İLGİ ODAĞI OLDU
Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
İzmirli Ressam Mustafa Yüce, bu yıl ikinci kez Ankara’da açılan Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) sergisine “İZ” serisinden 3 eseriyle katıldı. Ressamın trajik sosyolojik olayları resmettiği eserler serginin en çok ilgi gören parçaları oldu. 
 
Geçtiğimiz yıl Çankaya Belediyesi’ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açtığı büyük bir sergi ile dikkatleri çeken Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) yeni sergisi Ankaralı sanatseverlerle buluştu. Türkiye genelinden TÜSGAD’a üye 18 sanat galerisinin 100’den fazla sanatçının 500 yapıtı arasında İzmir’den gelen ressam Mustafa Yüce’nin 'iz'ler serisin eserleri en çok beğeni toplayan eserler oldu. Başarılı Ressamın trajik sosyolojik olayları konu edinen ''İZ'' ler serisinde 5 adet öyküsel anlatım  bulunuyor. İlk iki çalışma olan “Tenhadaki Günah” ve “Fecri beklerken” isimli eserlerin ana temasını; toplumsal adaletsizliklerin karşısında aciz, zayıf ve masum insanların ezilmesi oluşturuyor. 
 
EZİLEN KADINLARIN TRAJEDİSİ
Fiziksel olarak egemen olan gücün zayıfı emesi, genel itibariyle  kadın ve kız çocuklarına değer verilmemesinin özellikle coğrafyamızda toplumun kültürüne, geleneklerine, ahlakına hücrelerine kadar nüfuz ettiğina ve meşrulaştığına değinen Yüce, “Tenhadaki Günah” ismini verdiği eserinde toplumsal bir yaraya parmak basmayı amaçladığını belirtti. Toplumsal değer yargılarının bozuk şekillenip normalleştiğini vurgulayan Yüce, bu anormal durumun kadın-erkek ilişkilerine de yansıdığını, bir süre sonra kendi ‘şiddetini’ ve baskısını da beraberinde getirdiğini anlattı. Yüce, “Hayatın onlara gülümsemesine rağmen hayalleri, yaşamları ellerinden kayıp giden kız çocukları için de durum en az eserlerimde anlatmaya çalıştığım kadar trajik” dedi.
 
“TUVALLERİMDE HAYKIRIYORUM”
''Fecri  Beklerken'' isimli eseriyle de kadın haykırışını yansıttığını belirten başarılı Ressam, eserle ilgili şu şekilde konuştu: “Fecrin kelime anlamı, gün doğumundan önceki aydınlık. Çok etkili bir tanım olması sebebiyle resmime bu ismi koydum. Ana teması kız çocuklarının elinden alınan hayatlarıdır. Portredeki gözlerin, isyanı, haykırışı ve öfkesi ebeveynlere olduğu kadar topluma da mesaj vermektedir. Berdel veya değişik vesilelerle özgürlüğünün elinden alınması, aydınlık gelecek hayalleri kurarken bir anda güneşinin sönmesi ve hayatının kararmasına vesile olmaktadır.” Ezen egemen gücün, boyun eğmek zorunda kalan ezilen insanlar üzerindeki zorbalık ve şiddetin sürdürüleyeceğine vurgu yapan Yüce, sözlerini şöyle bitirid: “Bu toplumsal sorunlar  insanlarda derin “İZ”ler bırakmaktadır. Burdan yola çıkarak tuvallerimde haykırıyorum; Adalet, eşitlik ve özgürlük diye...” / EGE BASIN GRUBU
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14