• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Foça'nın Birleştirici Gücü

Foça'nın Birleştirici Gücü
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi - Foça’da yerel siyasetin nabzını tutan köşe yazarımız Hasan Eser, DSP’den Belediye Başkan Adayı olan Osman Mert’in Foça'nın birleştirici gücü olduğunu söyledi.
HASAN ESER: “OSMAN MERT, FOÇA'NIN BİRLEŞTİRİCİ  GÜCÜDÜR” 
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
 
Foça’da yerel siyasetin nabzını tutan köşe yazarımız Hasan Eser, DSP’den Belediye Başkan Adayı olan Osman Mert’in Foça'nın birleştirici gücü olduğunu söyledi.
 
TEK YOL OSMAN MERT
Osman Mert’in Foça’da her kesimden oy toplayabilecek tek aday olduğunu yazılarında sık sık vurgulayan Eser, “Foça’da birileri; 'AKP veya Serdar Mersin gelecek' korkusunu yayarak seçmeni etkilemeye ve bu söylemler üzerinden  oyları CHP’ye yönlendirmeye çalışıyor. AKP’nin Foça’da seçimi kazanma ihtimali olmadığını herkes çok iyi biliyor. Serdar Mersin’in ise bir tehdit unsuru olduğunu kabul edebilirim. Ancak bu tehdidi bertaraf edebilmenin tek  yolu  Gökhan Demirağ değil, DSP Adayı Osman Mert’tir” dedi.
 
RÜZGAR ESKİSİ GİBİ ESMİYOR
CHP’nin 2009 yerel seçimleri üzerinden hesap yaptığını ve büyük bir yanılgı içine düştüğünü anlatan Eser, “2009 Yerel seçimlerinde Türkiye genelinde ki sahil kentlerinde ve özellikle İzmir'de  esen ciddi  bir CHP rüzgarı söz konusuydu. O dönem CHP’nin Deniz Baykal gibi güçlü bir Genel Başkanı vardı.CHP o zamanlar Atatürkçü,Laik çizgisini koruyordu. Örneğin adı cemaatlerle anılmıyordu. Şimdi ki Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ise  CHP’yi bugün gelinen noktada içine düşürdüğü durum  herkesin malumudur. 2009 seçimlerinde CHP’nin İzmir Büyükşehir’de ki silahı olan Aziz Kocaoğlu’da  bu kadar yıpranmış değildi.Hatta o dönem ilçe belediye başkan adaylarına bile güç katan bir isimdi. Şimdi ise aday belirme sürecine müdahil olduğu gerekçesiyle Kocaoğlu’na oy vermeyecek sayısız CHP’li seçmen var. Ayrıca  2009’da  Kocaoğlu’nun karşısında  Taha Aksoy gibi  bir önceki seçimi  kaybetmiş, iddiasız  ve zayıf bir rakip vardı.Bugün ise Aziz Kocaoğlu’nun karşısında Binali Yıldırım gibi güçlü bir rakibi var” diyerek, Foça’da CHP’nin daha önceki yerel seçimlerde arkasına aldığı Genel Merkez ve Büyükşehir  rüzgarını bu dönem  yakalayamadığını söyledi.
 
CHP’NİN  BÜYÜK HATASI
CHP’nin Foça’da ise Gökhan Demirağ gibi gelecek vaat etmeyen ve siyaseten  yıpranmış bir ismi aday göstermekle adeta intihar ettiğini daha en başından  söylediğini hatırlatan Eser, “Gökhan Demirağ CHP’nin Foça’da  aday gösterebileceği en riskli adaydı ve aday göstermekle  kaybetmeyi  en başından kabul etti.Yineliyorum; CHP’nin tek hatası 2009 üzerinden hesap yapmasıdır. Şimdi Foça’da geriye dönüp  2009 yerel seçimlerine baktığımızda o günkü tablo ile bugünkü tablo arasında dağlar kadar fark olduğunu görebiliyoruz.
 
2009’DA MHP OYLARI CHP’YE KANALİZE OLMUŞTU
Örneğin; 2009 yerel seçimlerde MHP’nin Foça Belediye Başkan adayının iddiasız olmasından ötürü  o seçimde yaklaşık iki bin civarında MHP oyu CHP’ye kanalize oldu. 2007 Genel seçimlerinde 2350 oy alan MHP, 2009 yerel seçimlerinde  ise Mümin Zeybek’in adaylığında 350 civarında oy alabildi.
 
2009’DA ALTIN LİSTE VARDI
2009’da Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, şimdi ki gibi ‘istenmeyen adam’ konumunda değildi. Halk kendisinin vaat ettiği sözleri yerine getireceğine inanıyordu.Belediye Meclisi Aday listesinde ise 4 tane eski belediye başkanı, bir tane milletvekili adayı(Osman Mert) , Reha Midilli'nin varisi Haydar Çelebi ve Yenifoçalı Eczacı İlke Kurul gibi birbirinden  güçlü isimler yer alıyordu. Her bir isim Foça kamuoyunda marka düzeyindeydi. Şimdi ise bu isimlerin tamamı başka partilerde yada  gizli küskünler arasında. CHP’nin şimdi ki listesine baktığımızda da; (2009’a kıyasla) CHP’nin listesi zayıfın zayıfı konumunda”
 
BU DÖNEM AKP KORKUSU YOK
2009’da Serdar Mersin’in AKP’den aday olması  Foça’da; ‘AKP gelecek’  korkusunu  adeta körükledi. Serdar Mersin ile  AKP’nin  Foça’da potaya girmesi   herkesi CHP’de birleştirmişti.Bu seçimde  ise   AKP’nin  Foça’da esemesi bile okunmuyor. Yani bu seçimde; ‘AKP gelmesin’ diyerek, seçmeni manipüle etmeye çalışmanın kimseye faydası olmuyor.
 
REHA MİDİLLİ FAKTÖRÜ
Allah rahmet eylesin, merhum Reha Midilli’nin CHP adına ne kadar büyük bir güç olduğunu bilmeyen yoktur,her halde? Reha Midilli’nin ebediyete intikal etmesinin CHP adına ne kadar büyük bir kayıp olduğu anlatılmaz, yaşanır. Yaşayanlar ne demek istediğimi iyi bilir. Öte yandan Reha Midilli’nin varisi Haydar Çelebi’nin CHP’den istifa ederek ayrıldığını ve eşi Nedret Çelebi’nin İşçi Partisi’nden belediye meclis üyesi adayı olduğunu da unutmamak gerekir.
 
TAŞIMA OY
Her ne kadar birileri tarafından kabul edilmese de 29 Mart 2009 tarihinde Foça’nın sanki temmuz ayının ortasındamışız gibi kalabalık olduğunu, İstanbul’dan, Ankara’dan, Manisa’dan ve İzmir’den yüzlerce  insanın  oyunu  gelip Foça’da kullandığını  herkes söylüyor. Şimdi ise adrese dayalı nüfus sistemi sayesinde tamamen olmasa da büyük ölçüde taşıma oyun önüne geçildi.
 
BELDELER
 2009’da belde belediyelerinin  kapatılması beldelerde yaşayan insanların büyük tepkisine neden olmuştu. Belde Belediyelerinin kapatılmasından  ötürü  AKP’ye öfke duyan  Bağarası,Gerenköy ve Yenifoçalı vatandaşlar o kızgınlıkla oyunu hiç düşünmeden CHP'ye vermişti. Ancak geride kalan 4 yıllık süreçte CHP’li Foça Belediyesinden doğru düzgün hizmet alamayan belde  sakinleri  bu seçimde oyunu CHP’den yana kullanmayacağını söylüyor.Foça’da 2009 seçimlerinde CHP’nin en büyük gücü olan beldeler bugün tersine dönmüş durumda.
 
2009’UN ARTILARI,BUGÜN EKSİ KONUMUNDA
 Seçimi kazanma noktasında CHP’nin 2009’da olan sayısız avantajının bu seçimde dezavantaja dönüştüğü görülüyor. 25 yıldır iktidarda olmanın yıpranmışlığını ve yorgunluğunu yaşayan CHP’nin Foça’da bu seçimi  kaybedeceği aşikar. Zira Foça  halkı ısrarla değişim istiyor. Fakat halk değişimi istediğini alenen dile getiremiyor.Foça’da  bu yerel seçimin sonucunu  sessiz çoğunluk diye nitelendirdiğimiz seçmenler belirleyecek. Tıpkı Foça Esnaf Odası seçimlerinde olduğu gibi.Bilindiği üzere Esnaf Odası seçimlerinde sessiz çoğunluk mevcut yönetime olan tepkisini sandığa yansıtmıştı. Şimdide  aynı gelişme  belediye başkanlığında olacak. Bunun içindir ki; Foça’da bu saatten sonra sol kesimin tek kurtuluşu  Osman Mert’tir. Son verilere baktığımızda Foça’da 8 bin sol, 10 bin sağ oy olduğunu görüyoruz. Yineliyorum, Osman Mert’in en büyük avantajı  sağ’dan da oy alacak olmasıdır.Gökhan Bey’in ise böyle bir avantajı yok.Bu seçimin favorisi Osman Mert’tir. Osman Mert, birilerinin dediği gibi bölen değil, birleştiren bir adaydır. Ancak birileri bazı gerçekleri görmek istemiyor.”
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14