• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Gezegenin Kahramanı Olmak İçin Tasarrufa Başlayalım

Gezegenin Kahramanı Olmak İçin Tasarrufa Başlayalım
Dünya en büyük sınavını küresel ısınmayı önlemek, iklim değişikliği ile mücadele için veriyor

GEZEGENİN KAHRAMANI OLMAK İÇİN TASARRUFA BAŞLAYALIM

Dünya en büyük sınavını küresel ısınmayı önlemek, iklim değişikliği ile mücadele için veriyor. Sürdürebilir Üretim ve Tüketim Derneği, Dünya Çevre Günü’nde gezegenin kahramanı olmak için tasarrufun önemini vurguladı

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yapılan açıklamada, küresel ısınmayı önlemek, Paris Anlaşması gereği sıcaklık artışını 2 derece altında tutmak için hepimizin çalışması gerektiğine dikkat çekildi. İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkan Yardımcısı ve Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu gezegenimizin geleceğini kurtarmak için öğrencilerden ev kadınlarına, iş adamlarından çalışanlara kadar herkesin yapabilecekleri olduğuna, tasarrufun en kolay ve en önemli adım olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu üretirken ve tüketirken gezegenimize, küresel ısınmaya yaptığımız etkiyi hep düşünmeliyiz dedi. Karaosmanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “İlk adımımız tasarruf olmalı. Başta enerji tüketirken olmak üzere her çeşit ürünü kullanırken tasarrufu düşünmeliyiz. Tasarruf demek cebimizden para çıkmadan, hatta harcamalarımızda azalma ile çevremizi, gezegenimizi korumak ve kollamak demektir. Enerji tasarrufunu başarırsak, elektrik faturamızdaki her düşüş gezegenimiz için bir kahramanlık, iklim değişikliği mücadelesinde de galibiyetimiz olur.”

Sanayide tasarrufun kaynakların verimli kullanımı ile sağlanabileceğine dikkat çeken Prof. Karaosmanoğlu, aynı bir ürünü daha az enerji, daha az ham madde kullanarak üretmek mümkün diyerek tasarruf yaparak iklimle mücadele edelim çağrısını yaptı.

Kolay ve bedava adımlarla başlayalım diyen Karaosmanoğlu üç öneri yaptı:

1.    Bilgisayar, televizyon, uydu alıcısı, müzik seti gibi aletlerimizi kullanmadığımız zamanlarda mutlaka düğmelerinden kapatalım. Kumandayla kapatmak yetmez. Bekleme modunda elektrik tüketiliyor ve azar azar faturamız artarken, gezegenimiz de kirleniyor.  Eğer cihazlarınızı kapatmayı unutuyorsanız, küçük hatırlatıcı notlar asarak bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz.

2.    Çamaşırlarımızı termostatlı ve buharlı ütü kullanarak az nemli durumdayken ütüleyelim. Böylelikle hem daha hızlı ütü yapmış olur hem de kırışıklıkları başarıyla yok edebiliriz. Ütüleme sonuna küçük parçaları bırakalım ve bunları ütümüzü prizden çekip ütüleyelim.

3.    Fırınımızı iyi tanıyalım. Doğru sıcaklığı seçerek yemeklerimizi pişirelim. Yemeğimiz pişerken sık sık kapağını açmayalım. Ocakta alevi tencere dışına taşırmadan pişirelim. / EGE BASIN GRUBU

 

Bu haber toplam 786 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14