• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Helvacı Tarih ve Kültür Çalışmaları Saha Araştırmalarıyla Sürüyor

Helvacı Tarih ve Kültür Çalışmaları Saha Araştırmalarıyla Sürüyor
Aliağa Belediyesi tarafından 5 yıldan bu yana süren “Kent Belleği ve Arşivi” projesi “Helvacı Tarihi ve Kültürü” çalışmaları ile devam ediyor.

Helvacı Tarih ve Kültür Çalışmaları Saha Araştırmalarıyla Sürüyor

Helvacı Tarihi ve Kültürü Kayıt Altına Alınıyor

Helvacı Kültür Mirası Aliağa Kent Kitaplığı’nda Yerini Alacak

Aliağa Belediyesi tarafından 5 yıldan bu yana süren “Kent Belleği ve Arşivi” projesi “Helvacı Tarihi ve Kültürü” çalışmaları ile devam ediyor. Aliağa’nın en eski yerleşim yerlerinden olan Helvacı’nın yazılı ve sözlü kültür mirasını gelecek kuşaklara aktaracak proje için Helvacılı olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Halkbilimci Dilek İşler ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Antropolog Dr. Onur Hayırlı Helvacı’da saha araştırması gerçekleştiriyor. 

Saha çalışmalarının ardından derlenecek olan bilgi ve belgeler kitaplaştırılarak “Aliağa Kent Kitaplığı” serisindeki yerini alacak. “Helvacı Sözlü Kültür Mirası”, “Helvacı Mutfak Kültürü”, “Helvacı’da Giyim Kuşam ve Barınma Kültürü” ve “Helvacı’da Ritüeller ve Kutlamalar” adını taşıyacak kitaplar 2021 ve 2022 yıllarında yayınlanacak. Araştırma sonunda elde edilecek kültürel materyaller Helvacı’da oluşturulacak bir mekânda kalıcı olarak sergilenecek. 

SAHA ÇALIŞMALARI GÖRÜŞMELER İLE DEVAM EDİYOR
Saha çalışmaları kapsamında mahalle sakinleri ile görüşmeler yaparak Helvacı’nın sözlü kültür mirasına dair bilgiler edindiklerini belirten Halkbilimci Dilek İşler, vatandaşlardan gelen eski fotoğraf ve belgelerle de araştırmaya önemli katkılar sağlandığını ifade etti.  

HELVACI’NIN KÜLTÜR MİRASI GELECEĞE AKTARILACAK
Yapılan araştırmalar sayesinde Helvacı’nın mutfak kültürünü, giyim, kuşam, kıyafet kültürünü, maniler, efsaneler, lakaplar, tekerlemeler, atasözleri ve bilmecelerden oluşan sözlü kültürünün yanı sıra mimari kültürünü kayıt altına alacaklarını söyleyen İşler: “Amacımız UNESCO’nun da yaptığı gibi köydeki maddi ve maddi olmayan kültür mirasını derlemek. Helvacı’nın derlenmesi gereken birçok kaynağının oluşu bizi böyle bir çalışmaya sevk etti. Bir Helvacılı olarak Helvacı’nın gelenekleri, adetleri, yemekleri ve sözlü kültürünü derleyerek bir kitap haline getirmeyi uzun zamandır istiyorduk. Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle çalışmalarımıza başladık. 2020 yılının son aylarında alan araştırmalarına başladık. Çalışmamızda sözlü tarih yöntemini kullandığımız için kişilerin evlerine giderek görüşmeler yapıyoruz. Aynı zamanda Helvacı ile ilgili yazılı kaynakları tarayarak araştırmamızı destekliyoruz. Helvacı’nın kültür mirasını derledikten ve kayıt altına aldıktan sonra Belediye işbirliği ile araştırmalarımızı eğitim amacıyla kullanmak istiyoruz” dedi. 

HELVACILILAR ANILARINI PAYLAŞIYOR
Helvacı kültürünün unutulmadan, canlı şahitleri hayattayken ve Helvacı kültürüne dair belge, bilgi ve materyaller yok olmadan bunların devamlılığını sağlayarak bir sonraki nesillere aktarmak istediklerini vurgulayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Antropolog Dr. Onur Hayırlı ise, “Aliağa Belediyesi kültür ve sosyal bilim çalışmalarında bizlere destek oluyor. Kitaba katkı sunmak isteyenler Türkiye’nin her yerinden Helvacı ve Aliağa ile ilgili her türlü belge, bilgi ve fotoğrafı [email protected] adresine gönderebilecekleri gibi 0555 893 0267 numaralı telefondan da bizlere ulaşabilirler” dedi.

helvaci-tarih-ve-kultur-calismalari-saha-arastirmalariyla-suruyor-(1).jpghelvaci-tarih-ve-kultur-calismalari-saha-arastirmalariyla-suruyor-(4).jpghelvaci-tarih-ve-kultur-calismalari-saha-arastirmalariyla-suruyor-(3).jpg

Bu haber toplam 4574 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14