• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

İktidar / Hasan ESER

İktidar / Hasan ESER
İKTİDAR: kelimesinin anlamı; Bir işi yapabilme gücü, erk, kudret. Bir işi başarabilme yetki ve yeteneği. Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi , bu yetkiyi elinde bulunduran kişi ve kuruluşlar. diye geçiyor

İKTİDAR

İKTİDAR: kelimesinin anlamı;  Bir işi yapabilme gücü, erk, kudret.
 Bir işi başarabilme yetki ve yeteneği. Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi , bu yetkiyi elinde bulunduran kişi ve kuruluşlar.  diye geçiyor Türkçe sözlükte. Elbette iktidar kelimesinin anlamını bilmeyen insan yoktur. Olsun bir kez daha hatırlamaktan ne çıkar ki?
                                                  ***
Sözüm meclisten dışarı İktidarda olmanın (özellikle yerelde  ) artılarını düşünürsek nedir bu artılar; mesela günümüzde olduğu gibi belediye"nin temsili ağırlama, tanıtım medya vb kaynaklarını   kullanarak kendi reklamınızı ve seçim çalışmanızı yapabilme , koltuğunuzu birkaç dönem daha koruyabilme şansınız  var. Tabiî ki hal böyleyken iktidarda olan  kişinin bir çok avantaj elinde iken bir dönem daha  seçim  kazanması  elbette ki zor değil.
                                                  ***
Yerel seçimlerde benim şahsi fikrim mevcut başkan her zaman maça 3-0 önde başlar . Neden mi?  Nedeni çok basit .Bir başkan 5 yıl görev yapıyor. Bu görev süresince  ister istemez bünyesinde bir  kadrolaşma  oluşuyor.  Örneğin mevcut başkanın döneminde belediyede işe girenler ve işe girenlerin yakınlarından tutunda,bağına ,bahçesine, işyerine ruhsat alan esnafına , belediyenin mülklerinde kiracı olanlara , kısacası belediye ile çıkar ilişkisi olan her vatandaş bir kere rahatının bozulmaması için  iyi ilişkiler içersinde olduğu yönetimin gitmesini istemiyor.  Konuyu daha da açmak gerekirse  kendinizden yola çıkın.  Desteklediğiniz , peşinden koştuğunuz aday seçilmiş ve belediye başkanı olmuş. Sizi de belediye bünyesinde iyi bir  göreve  almış yada diyelim ki yasal olmayan bir büfeniz,inşaatınız  yada ne bileyim en basitinden masalarını sarı çizginin dışına çıkardığınız  bir kafeteryanız veya lokantanız var.Siz ister mi siniz o zaman yönetimin değişmesini? İlk akılınıza gelen ne olur? Ya  bu yönetim değişirse! Acaba yeni gelen yönetim benim rahatımı kaçırır mı ? Hazır çarkta dönüyor en iyisi mevcut yönetim devam etsin. Önemli değil  memleket kalkınmış kalkınmamış , gelişmiş gelişmemiş , esnaf iş yapıyormuş yapamıyormuş hiç önemli değil kim takar memleketi. Çünkü  bu zihniyetteki insanların yaşam felsefesi benim çarkım dönsün de  gerisi ne olursa olsundur.
                                                 ***
Hemen kızmayın haklısınız  bende çok gaddarım galiba istemeden  kurunun yanına yaşı da yaktım. Elbette belediye ile çıkar ilişkisi olmasına rağmen  yinede yönetimin değişmesini isteyen vatandaşlar da var.Fakat onların taktiği de şu; örneğin bunlar iki kardeşse  seçim arenasını şöyle bir analiz ederler.
İlk etapta seçim"de güçlü olan 2 adayı gözlerine kestirirler ve 2 kardeş 2 adayı paylaşır. Biri fanatik olarak birini diğeri de tıpkı kardeşi gibi diğer adayı destekler. Hatta arada inandırıcılığı artsın diye birbirlerine küfür ederler.
Gaye nedir? Kim kazanırsa kazansın sonuçta biz kazanalım mantığıdır.İşte benim ülkemde siyaset  bu kadar ucuz……

                                                 ***
Evet haklısınız  halkımızın içinde anlattığım karakterde bazı seçmenler var.  Ancak  aday olan veya görevde  olan bazı başkanlar sütten çıkmış ak kaşık değiller. Diyelim ki  az önce verdiğim örneklerdeki gibi  belediye ile uzaktan veya yakından bir şekilde bir çıkar ilişkiniz var. Fakat hani çıkar dediysem de şu şekilde; örneğin yasal çerçeveler içerisinde belediye ile bir alışverişiniz , daha doğrusu bir göbek bağınız söz konusu ise işte o zaman yandınız. Hiçbir yerde fikir beyan edemezsiniz, siyaset yapamazsınız! Belki de üstü kapalı tehdit  bile edilebilirsiniz ….. "Bak Ahmet efendi aklına başına topla!  Sen bak işine. Bu işlere karışma! Sandıkta da sakın başkasına atayım deme! Sonra karışmamam haaaa!" vb hikayeler…..
                                               ***
Evet ben ülkemizin yerel siyasetini bu şekilde değerlendiriyorum. Tamamen çıkar temelleri üzerine kuruluyor.Sonrada  zayıf temeller üzerine kurulan büyük bir binanın orta şiddet de bir deprem de çöktüğü gibi çöküyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Neonteikhos’a Çıkışta Karlı Bir Gün29 Ocak 2016 Cuma 15:27
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 618 Ocak 2016 Pazartesi 14:58
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 518 Ocak 2016 Pazartesi 14:47
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 417 Ocak 2016 Pazar 13:14
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 317 Ocak 2016 Pazar 13:01
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 214 Ocak 2016 Perşembe 08:56
  • Güzelhisar Kazası Temettü’atı Bölüm 113 Ocak 2016 Çarşamba 09:45
  • Sarıkamış ve Enver Paşa 22 Aralık 2015 Salı 15:26
  • Foça'ya Gökhan Demirağ çok bile!17 Aralık 2015 Perşembe 13:38
  • Mübalede, Foça ve Limni... 09 Aralık 2015 Çarşamba 20:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14