• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Katı Atık Vergisine Tepki

Katı Atık Vergisine Tepki
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı Çevre Temizlik Vergisi’nin yanısıra, su faturaları ile ikinci bir vergi olarak Katı Atık Vergisi alınmaya başlandığına dikkat çekti ve “Atıkları

EDP’den Katı Atık  Vergisi’ne tepki!

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı Çevre Temizlik Vergisi’nin yanısıra, su faturaları ile ikinci bir vergi olarak Katı Atık Vergisi alınmaya başlandığına dikkat çekti ve “Atıkların kaynağında ayrıştırmasına yönelik hiç bir önlem alınmadan,  toplama ve depolama uygulamalarının tüm masraflarının yurttaşa yüklenmesi,  sosyal devlet ilkesine aykırıdır.” dedi.

Çevre Temizlik Vergisi’nden sonra Belediyelerin su faturalarına ekleyerek almaya başladığı Katı Atık Vergisi uygulamasının durdurulması istendi. Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan (RG 27 Ekim 2010) Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’e dayanan bu yeni vergi, kamu hizmetlerinin ücretlendirilmesinin bir başka örneğidir. Bu ve benzer vergilerle yurttaş müşteri haline getiriliyor, belediyeler de piyasacılık anlayışı ile ticari şirkete dönüştürülüyor” denildi.

EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı , atıkların kaynağında ayrıştırmasına yönelik hiç bir önlem alınmadan,  toplama ve depolama uygulamalarının tüm masraflarının yurttaşa yüklenmesinin  sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Ücretlerin su faturası ile tahsil edilmesi, yaşam için zorunlu olan  suya erişim hakkını da ihlal etmektedir. Bu şekilde Anayasa’nın 17. ve 56. maddelerinde güvence altına alınan yaşama hakkı ve sağlıklı çevrede yaşama hakkı ortadan kaldırılmaktadır.” ifadesini kullandı.

Bütün yurttaşların devletten asgari yaşam koşullarının sağlanmasını isteme hakkı olduğuna dikkat çeken EDP İl Başkanı Cangı, yerel yönetimlerin bu yönde çalışmalar yapması ve dar gelirli vatandaşlar için paranın etkisinin olmadığı alanlar yaratması gerektiğini vurguladı.  Belediyelerin topladığı vergilerle atıkları ayrıştırıp, bertaraf etmekle görevli olduğunu da belirten EDP İl Başkanı Cangı, “ Çevre Temizlik Vergisi bu amaçla alınmaktadır. Şimdi bir de Katı Atık Vergisi geldi. Bu çifte vergilendirmedir. Bu durum yoksulun daha da yoksullaşmasına yol açacak ve gelir adaletsizliğini derinleştirecektir” dedi. Cangı açıklamasında yurttaşı müşteriye,  kamu hizmetlerini de ticari faaliye dönüştüren Katı Atık Vergisi uygulamasının bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14