• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Mısır İle Türkiye Arasında ‘Çelik’ Bağ

Mısır İle Türkiye Arasında ‘Çelik’ Bağ
Mısır’ın, ülkeye ithal edilen ürünler için uygulamaya koyduğu kayıt zorunluluğunu sektörün bir kısmı başarıyla aştı. Bunun sonucunda, geride bıraktığımız ayda bu ülkeye yapılan ihracat bir önceki aya göre yüzde 86 arttı

MISIR İLE TÜRKİYE ARASINDA ‘ÇELİK’ BAĞ

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre sektör Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 0,7 azalışla 6,8 milyon ton, değer bazında ise yüzde 21,1 azalış ile 3,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Mayıs ayı ihracatında miktar bazında yakalanan yüzde 11,5’lik artış çelik sektörüne yılın geri kalanı için moral oldu. Mayıs ayı rakamlarında dikkat çeken bir gelişme ise Mısır’a yapılan ihracatta yaşandı. Mısır’ın, ülkeye ithal edilen ürünler için uygulamaya koyduğu kayıt zorunluluğunu sektörün bir kısmı başarıyla aştı. Bunun sonucunda, geride bıraktığımız ayda bu ülkeye yapılan ihracat bir önceki aya göre yüzde 86 arttı.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 yılı Ocak-Mayıs dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 düşüşle 6,8 milyon ton oldu. Sektörün aynı dönemde değer bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,1 azalış ile 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri  de eklendiğinde Türkiye’nin 2016 yılının ilk beş ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 7,2 milyon ton, değer bazında ise 4,4 milyar dolar oldu.

Ocak-Mayıs 2016 dönemi verilerine göre; Ortadoğu 2,4 milyon ton ihracatla bölgeler bazında liderliğini sürdürdü. Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 17,3 artış ile 1,2 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri ve yüzde 40,1 artış ile 1,1 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Aynı dönemde Türk çelik sektörünün miktar bazında en fazla artış yakaladığı ilk 3 ülke; Mısır, İsrail ve İspanya olarak sıralandı.

İlk beş ayda en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında liderliği 3,1 milyon tonluk ihracat ile inşaat çeliği üstlendi. İnşaat çeliğini; 785 bin tonla dikişli boru, 761 bin tonla yassı sıcak ve 630 bin tonla profil takip etti.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2016 yılı Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 11,5 artış ile 1,3 milyon tona ulaştı. Değer bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 4,2 azalış ile 757,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.  

Mayıs ayı ihracat rakamlarına bakıldığında dikkat çeken gelişmelerden birinin Mısır’a yapılan ihracattaki artış olduğunu söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Mısır çelik sektörü için çok önemli bir pazar. Ocak-Mayıs 2016 döneminde Mısır’a miktar bazında ihracatımız yüzde 113,2 artışla 762,8 bin ton; değer bazında ise yüzde 50,4 artışla 295,7 milyon dolara ulaştı. Mısır’a ihracatımızda Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 66 gibi yüksek bir oranda düşüş yaşanmıştı. Bu düşüşte Mısır’ın yerli sanayisini korumak adına ithalatında yeni uygulamaya başladığı kayıt sistemi etkili oldu. Tarife dışı engel olarak nitelenebilecek bu uygulamaya, ÇİB öncülüğünde ve firmalarımızın katkılarıyla gerçekleştirilen kolektif çalışmalar sonucu Türk çelik firmalarının bir kısmı hızla adapte oldu ve doğru bir şekilde kayıtlarını yaptırdı. Bu sayede 2016 yılı Mayıs ayında ihracatımız bir önceki aya göre miktar bazında yüzde 86 artarak 97 bin ton olarak gerçekleşti. Kayıt zorunluluğu sadece Türkiye değil diğer ülkeler ve Mısır’ın ithal ettiği diğer birçok ürün için de geçerli. Bu uygulama ilk başta bir tehdit olarak görülse de daha önce vurguladığımız gibi özellikle Çin ve Uzakdoğu firmalarına karşı Mısır’a ihracatta elimizi güçlendiren bir faktör oldu” dedi.

Namık Ekinci, sözlerini şöyle tamamladı: “Mısır’a ihracatımızdaki artış zor zamanlar geçiren sektörümüz için önemli bir başarıdır. Aynı zamanda sektörümüzün önünde duran zorlukları aşabilmemiz için kolektif çalışmanın ne kadar önemli olduğunun da kanıtıdır. Birliğimizin öncülüğünde yapılan çalışmalar sonucu,  Mısır’a ihracat yapan tüm üye firmalarımızın kayıt sistemine kayıtlarını tamamlamasıyla bu ülkeye ihracatımızı daha da artırmayı hedefliyoruz”.

 

Bu haber toplam 734 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14