29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

İNŞAAT FAALİYETLERİ MEVSİMSELLİKLE BERABER YAVAŞLADI

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan

İnşaat Faaliyetleri Mevsimsellikle Beraber Yavaşladı

11 Ocak 2018 Perşembe 15:15

İNŞAAT FAALİYETLERİ MEVSİMSELLİKLE BERABER YAVAŞLADI

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2017 Aralık Ayı Raporu açıklandı. Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’ni ortaya koyan Rapor’da, 4 endeks de önceki aya göre eşik değerin altında kaldı. Ancak 2017 yılı aralık ayında, önceki yılın aynı ayına göre gelişmelerin daha iyi olduğunu gösteren Rapor, bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’nin önceki yılın aynı ayına göre %1 arttığını ortaya koydu.

FAALİYET ENDEKSİ EN FAZLA ARTIŞ GÖSTEREN ENDEKS OLDU

Hazır Beton Faaliyet Endeksi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6’lık artış ile en fazla artış gösteren endeks oldu. Ankete katılan firmaların %15’i aralık ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %37 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %19 iken azaldı diyenlerin oranı da %41 olarak gerçekleşti.

GÜVEN ENDEKSİ, İKİNCİ EN YÜKSEK ARTIŞIN OLDUĞU ENDEKS OLDU

Hazır Beton Güven Endeksi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7’lik artış ile en fazla artış gösteren ikinci endeks oldu. Endeks değerinin eşiğin altında kalması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %15’i yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %7 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %19’u tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin aralık ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 arttı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %26 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %44 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %33 olarak gerçekleşti.

9 Aydır Hazır Beton Faaliyetinde Yaşanan Hareketlilik Azalma Trendine Girdi

Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin aralık ayında eşik değerin altında kaldığını, bu şekilde kesintisiz 9 aydır hazır beton faaliyetinde yaşanan hareketliliğin azalma trendine girdiğini söyledi.

Mevsimsellik ile birlikte önümüzdeki döneme ilişkin Beklenti Endeksi eşik değerin altında kalmış olsa da önceki aya göre Beklenti Endeksi’nde bir yükselişin göze çarptığını ifade eden Yavuz Işık, “Güven Endeksi, son bir yılın en düşük değeridir. Aralık ayı ile birlikte hazır beton faaliyetlerindeki yavaşlama hissedilir hale gelmiştir. TÜİK tarafından son açıklanan rakamlar ışığında 3. çeyrekte %18,7 gibi çok önemli bir büyüme ortaya koymuş olan inşaat sektörü yılın geri kalan kısmını da hareketli geçirmiştir. Zira Faaliyet Endeksi değerleri 9 aydır bu performansa işaret etmektedir. Yılın son ayında ise mevsimselliğin etkisi ile inşaat ve dolayısı ile hazır beton sektörlerinde bir yavaşlama ortaya çıkmıştır.” dedi./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.