• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Sağlık Kontrolleri İçin En Uygun Zaman

Sağlık Kontrolleri İçin En Uygun Zaman
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Sömestr tatili, eğlence ve kültürel aktivitelerin yanında aileler için çocukların temel sağlık kontrollerinden geçirilmesi açıs
SAĞLIK KONTROLLERİ İÇİN EN UYGUN ZAMAN
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Sömestr tatili, eğlence ve kültürel aktivitelerin yanında aileler için çocukların temel sağlık kontrollerinden geçirilmesi açısından da önemli bir ara dönem oluşturuyor.
 
Çocukların merakla beklediği yarı yıl tatili başladı... Aileleri, onlar için çeşitli planlar yaparken, bu önemli tatil dönemi çocukların temel sağlık kontrollerinden geçirilmesi ve sünnet gibi planlanan operasyonların gerçekleştirilmesi için de fırsat oluşturuyor. 
 
KALPTEKİ ÜFÜRÜM MASUM MU, DEĞİL Mİ?
En çok korkulan rahatsızlıklardan birinin kalp sorunları olduğuna ve çocukların kalbinde oldukça sık rastlanan üfürümlerin ailelerde büyük bir endişeye yol açtığına işaret eden Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nazlıhan Günal, ancak herhangi bir kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların hemen hemen yarısında masum nitelikli böyle üfürümlerin duyulabildiğini belirtti. Çocukluk çağlarında üfürümlerin bir kısmının ise kalpte bulunan yapısal bozukluklardan ileri gelebildiğine işaret eden Günal, böyle üfürümlere yol açan hastalıklar arasında kalp odacıklarını bölen duvarlar üzerinde bulunan VSD, ASD gibi kalp delikleri, PDA gibi damar açıklıkları, kalp kapaklarında darlık veya işlev bozukluklarının sayılabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Günal, "Masum üfürümler ile patolojik olanlar, nitelikleri bakımından farklıdırlar ve deneyimli bir hekim için bunları birbirinden ayırt etmek kolaydır. Ancak tereddütlü durumlarda veya masum üfürüme benzeyen farklı durumların aydınlatılması için ekokardiyografik inceleme yapılması yararlı olur" dedi.  
 
Günal, kalpte üfürüm oluşturan doğuştan kalp hastalıklarından başka, sonradan olan bazı hastalıklarda da üfürüm duyulabildiğini, bu hastalıkların en önemlisinin romatizmal ateşe bağlı kalp kapağı bozuklukları olduğunu sözlerine ekledi.
 
ÇOCUK OBEZİTESİNE KARŞI ÖNLEM ALIN
Günümüzün en önemli sorunlarından olan obezitenin çocuklarımızı da etkilediğine ve ailelerin bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğine işaret eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Açıkgöz ise çocukluk ve ergenlik döneminde obezitenin son 30 yılda dramatik biçimde arttığını gözlediklerini kaydetti. Çocuklarda obezite riskine karşı ailelerin üzerine düşenler olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Açıkgöz, şunları söyledi:
 
"Obezitenin nedeni genetik, davranışsal ve çevresel faktörlerle açıklanıyor. Yuvaya ve okula başlama döneminde çocukların sağlıksız gıdalarla tanışmaya başladığını görüyoruz. Obezite açısından bir diğer kritik dönem de ergenlik dönemi... Ergenlik döneminde hızlı büyüyen organizma nedeniyle iştah artıyor, sağlıksız gıdalara eğilim yükseliyor. TV ve bilgisayar başında geçirilen sürede artış, fiziksel aktivitelerde ise düşüş yaşanıyor. Bu döneme dikkat...  Obezite sorunu yaşayan çocukların mutlaka hekim kontrolünden geçerek hastalığının nedenlerinin araştırılması ve beslenme ile aktivite planlarının düzenlenmesi gerek." 
 
SÜNNET İÇİN UYGUN ZAMAN OLABİLİR
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Banu Kumrulu ise, sömestrın aileler tarafından sünnet için tercih edilen bir dönem olduğunu aktardı ve "Sünnet önemli bir cerrahi girişimdir. Her cerrahi işlem gibi en uygun koşulların olduğu ameliyathanelerde konu ile ilgilenen deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Her çocuk ve aile yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmelidir. Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılması gerekmektedir" uyarısında bulundu. / EGE BASIN GRUBU
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14