• BIST 9530.47
  • Altın 2473.951
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.7752
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Soma sorusuna 45 günde yanıt geldi

Soma sorusuna 45 günde yanıt geldi
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu;
MHP'NİN YER ALTI MADENLERİ İLE İLGİLİ SORULARINA; "ENERJİ  BAKANLIĞI KAÇAMAK CEVAPLAR VERDİ"
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; Soma faciasının ertesi gününde bölgede gerçekleştirdiği incelemelerin ardından, TBMM’ye döner dönmez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle  TBMM Başkanlığına başta Soma olmak üzere yeraltı madenlerindeki sorunlar ile ilgili 3 adet yazılı soru önergesi verdi. 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu soru önergelerine ancak 1,5 ay sonra cevap verebildi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın  başta Soma olmak üzere yer altı madenleri ile ilgili sorularına kaçamak cevaplar verdiğini öne süren MHP'li Tanrıkulu, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:“Soma’da ihmaller zinciri sonrasında resmî verilere göre 301 cana mâl olan vahim olayın hemen ardından bölgede yaptığımız incelemelerde tespit ettiğimiz sorunları TBMM gündemine taşıyarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na üç adet yazılı soru önergesi vermiştik.
 
Günlerce sorularımızın cevaplarını beklememize rağmen, ilgili Bakanlık ancak 1,5 ay sonra sorularımızın cevabını karşılamayan, kaçamak cevaplar verebilmiştir.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait madenlerde en son ne zaman denetim yapıldığı ve sonuçlarının ne olduğu sorusuna yanıt veremeyen Bakanlık, bu sorumuza sadece ilgili kurumlarca denetimler yapılmaktadır diyebilmiştir.
Önergelerimizden ortaya çıkan genel sonuç ise; TTK’nın rödovans (rezervlerin özel sektöre belli bir ücret karşılığında kiralanması) karşılığı işletmecilik yaptırdığı 31 taşkömürü sahası ve toplam kömür rezervinin 604,5 milyon ton olduğudur. Rödovans karşılığı verilen 3 kuvars kumu ve 1 boksit sahası olduğu da gelen cevaplardan anlaşılmaktadır. Söz konusu sahaların büyüklüğü ise 36,9 bin hektar büyüklüğündedir.
Rödovans karşılığı iş verme konusunda cevaplarını da kısıtlı tutan Bakanlık, bu madenlerin hangi şartlarla devredildiği, devir öncesi ve sonrası üretim miktarları, iş kazası sayıları ile maliyetlerini açıklamaktan özellikle kaçınmıştır.
Kömür sahalarının (kamu+özel) yıllar itibariyle denetim sayılarını ancak 2010 yılından bu yana verebilen Bakanlık; Maden İşleri Genel Müdürlüğü 2010 yılında 430 kömür ruhsatlı sahada 338 denetim gerçekleştirebilirken, 2013 yılı sonunda saha sayısı 434’e çıkmasına rağmen denetim sayısı gerileyerek 297’ye düşmüştür. Bakanlık yetersiz denetimlerin nedenlerini de bir türlü açıklayamamıştır.
Kısacası Bakanlık, yapması gerekenleri yeteri kadar yapamadığını dile getirememiş, topu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na atarak, mevzuatlardan örnekler vererek sorumluluğunu ört bas etmeye çalışmaktadır. Bu anlayış nedeniyle halen maden sahalarımızda iş kazaları meydana gelmekte, kamunun kusur ve ihmallerinden canlar gitmektedir.
Madenlerimizdeki can güvenliğine yönelik böyle ihmalkâr anlayışın yazılı soru önergelerine verilen cevaplarda bile devam etmesi, duyarlılık ve hassasiyetin Soma’daki acı olay sonrası halen yerinde saydığını göstermektedir.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak, madenlerimizde gerekli tedbirlerin alınması için mücadelemiz devam edecek olup, sorumlu Bakanlıklarca verilen yetersiz cevapların bu konunun kapanmasını sağlamayacağını özellikle belirtmek istiyoruz.” 
 
Ahmet Kenan Tanrıkulu, sorumluluk sahibi olmak bir gömleği iki gün üst üste giymek değil, alınması gereken tedbirlerin hiçbir makamdan ve imtiyaz sahiplerinden çekinmeden zamanında alabilmek olduğunu da sözlerine ekledi. 
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14