• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Turgut Oğuz'dan Önemli Açıklama

Turgut Oğuz'dan Önemli Açıklama
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ İzmir’in Aliağa ilçesinde İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulmak istenen 350 Megawatt gücündeki santral için firma devletin tüm kurumlarından onay aldı.
ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANI TURGUT OĞUZ; “YASAL ZORUNLULUK NEDENİYLE RUHSAT VERDİK. ÇEVRECİLERİN AÇACAĞI HER DAVAYI DESTEKLİYORUM”
 
BAŞKAN OĞUZ’DAN BAKANLIKLARIN RE’SEN ONAY YETKİSİNE TEPKİ; “ÇEŞİTLİ YASAL DÜZENLEMELERLE BELEDİYELERİN HER TÜRLÜ YAPTIRIMI ELLERİNDEN ALINIP BAKANLIKLARA VERİLDİ.”

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ İzmir’in Aliağa ilçesinde İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulmak istenen 350 Megawatt gücündeki santral için firma devletin tüm kurumlarından onay aldı. 2009’da EPDK’dan 49 yıllığına onay alan firma, 17 Haziran 2010’da Çevre Bakanlığı’ndan ÇED olumlu raporu aldı. Firma, imar planları için Büyükşehir’e başvurmak yerine doğrudan Bakanlığa başvurdu. Geçtiğimiz ağustos ayında santralın kurulacağı alanla ilgili 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından re’sen onaylandı. Bölgede termik santralların kurulmasına karşı yıllardır kararlı bir mücadele gösteren Aliağa Belediyesi, başvuruya yasal sürenin sonunda onay vermek zorunda kalarak 103 bin 548 m2’lik ruhsat başvurusundan 5.374 m2’sine ruhsat verdi.

 
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, yasal zorunluluk ve Bakanlığın Resen onay yetkisinden dolayı inşaat ruhsatı vermek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “yürütmenin durdurulması ya da iptali” için açılacak tüm davaları destekleyeceğini açıkladı.
 
YASAL ZORUNLULUK NEDENİYLE RUHSAT VERİLDİ
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, termik santral kurmak isteyen İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin tüm kurumlardan onay alıp dosyasını tamamlayarak Aliağa Belediyesine inşaat ruhsatı için başvurduğunu anımsatarak, “Müracaatta, Yasaların ve mevzuatın gerektirdiği evrakların eksik olup olmadığına, dosyada yanlış bir şey olup olmadığına baktık. Hiçbir eksiği olmadığını gördük. Yıllardır termik santralların bu bölgede kurulmaması için eylemlere koşan, çevreci kuruluşlarla birlikte omuz omuza mücadele eden bir belediye başkanıyım. Buna rağmen dosyada başvuruyu reddedecek hiçbir gerekçe bulamadık. Ruhsatı vermemek için dosyayı defalarca inceledik, çok uğraştık ama bir yasal gerekçe bulamadık. Bunu en fazla 15 gün bekletebilirdik. Biz de 15 günü bekledik. Maalesef, yasal zorunluluk nedeniyle, yasal gereklerin tümü yerine getirildiğinden dolayı, tüm çabalarımıza rağmen ruhsatı vermek zorunda kaldık.” Dedi.  
 
BAŞKAN OĞUZ; “AÇILACAK DAVALARI DESTEKLİYORUM. HUKUKİ MÜCADELEYİ OMUZ OMUZA SÜRDÜRECEĞİZ”
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa’nın sanayi taşıma kapasitesinin dolduğunu ve bölgede önemli bir kirlilik yükü olduğunu ifade ederek, “Temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre için hepimiz mücadele edeceğiz. Çevreci arkadaşlarımızın hukuki süreci başlatıp, mahkemeye başvurmalarını tüm kalbimle destekliyorum. Açılacak davalara çevreci arkadaşlarımla birlikte omuz omuza katılacağım. Hukuki mücadeleyi hep birlikte yapacağız. Bu süreci durdurmak için hep birlikte hareket etmeye hazırım. Aliağa’da yaşayan biri olarak Aliağa’yı herkes kadar çok seviyorum. Hukuki mücadelelerde yurttaşlarımla, STK’larımızla birlikte santralın kurulmasını durdurmak için mücadele edeceğim.” Dedi.  
 
BAŞKAN OĞUZ; MAHKEMEYE GİDELİM, İŞİN BAŞINDA BUNU DURDURMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPALIM
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz Belediyelerin hukuk ve idari yasalarla idare edildiğini anımsatarak, “Bir belediye başkanı olarak kanunlara karşı gelemem. Kimse de benim yasalara aykırı bir işlem yapmamı beklemesin. Dosyayı defalarca inceledik ama Ruhsatı vermeyecek bir gerekçe bulamadık. Arkadaşlarımız gece gündüz bir gerekçe bulmak için çalıştılar ama bir yol bulunmadı. Buradan kamuoyuna çağrıda bulunuyorum; Santralın durdurulması için belediyemiz tarafından verilmek zorunda kalınan ruhsat işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılacak olan her davayı destekleyeceğim. Ben de imza vermeye hazırım. Mahkemeye gidelim, işin başında bunu durdurmak için elimizden geleni yapalım” dedi. 
 
BAKANLIK VE YASALAR ELİ KOLU BAĞLIYOR
Hükümetin, belediyelerin yetkisindeki olan bir çok konuda bakanlıklara Re’sen onay yetkisi veren düzenlemeleri nedeniyle yerel yönetimlerin zayıflatıldığını söyleyen Başkan Oğuz hükümete sorunun çözümü için çağrıda bulundu.
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, “Son yıllardaki yasal düzenlemeler bizim gibi belediyelerin tüm olanaklarını ve yaptırımlarını elinden aldı. Bir çok kararımızda Bakanlık ve yasalar bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Bakanlık, Planları yapıp önümüze getirip atıyor. (İmzaladın imzaladın, imzalamassan ben imzalarım) diyor. Buna karşı ne yazık ki yapacağımız bir şey yok. Çeşitli yasal düzenlemelerle belediyelerin her türlü yaptırımı ellerinden alınıp Bakanlıklara verildi. Bizim çalışıp, direnip bir şey yapma olanağımız yok. İş bu hale geldi. Bakanlığın Resen onay yetkisi demoklesin kılıcı gibi üstümüzde duruyor. Bakanlığın bu durumu görüp belediyelerimizin önünü açmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14