• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C

Türkiye’de Futbolcular Doğru Besleniyor mu?

Türkiye’de Futbolcular Doğru Besleniyor mu?
Futbolcunun doğru beslenmesi, performansını ve kariyer süresini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor

TÜRKİYE’DE FUTBOLCULAR DOĞRU BESLENİYOR MU?

FUTBOLDA BAŞARIDA BESLENME ANTRENMAN KADAR ÖNEMLİ

Futbolcunun doğru beslenmesi, performansını ve kariyer süresini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Peki, Türk futbolcuları doğru besleniyor mu? Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersizde Beslenme ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl, sporcu beslenmesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu

Futbolun çok yüksek kondisyon isteyen sporlardan biri olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersizde Beslenme ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsrev Turnagöl, futbolcuların 90 dakika üst düzey performans göstermeleri ve uzun yıllar futbol oynayabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Turnagöl, Türkiye’de birçok genç yeteneğin iyi beslenmediği için kariyerlerinin başlamadan bittiğini, yine birçok profesyonel oyuncunun da beslenme hataları nedeniyle performansının düştüğünü vurguladı.

HER MAÇTA 2 BİN KALORİLİK ENERJİ HARCIYORLAR

Futbolcuların her maçta çok fazla kalori kaybettiklerini ifade eden Doç. Dr. Turnagöl, bir orta saha oyuncusunun yaklaşık 10, santraforun 6, defans oyuncusunun ise yaklaşık 5 kilometre koştuğu baz alınırsa maç başına kaybedilen kalori miktarının bin 500 ila 2 bin arasında değiştiğini kaydetti. Birden fazla ligde mücadele eden takım oyuncularının ise her hafta kaybettikleri kalori miktarının çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Turnagöl, sporcuların aktif spor hayatı boyunca beslenmelerine dikkat etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

FUTBOLCULARIN NASIL BESLENMESİ GEREKTİĞİ TARTIŞILACAK

Doç. Dr. Turnagöl, sportif başarıyı artıracak beslenme modellerini spor bilimciler ve beslenme uzmanlarıyla birlikte “Futbol ve Spor Beslenmesi Sempozyumu”nda tartışacaklarını açıkladı.

Futbol Endüstrisi Forum ve Fuarı (FIFEX) çatısı altında 8-10 Ocak 2017 tarihlerinde gerçekleşecek sempozyumda beslenme uzmanlarının profesyonel futbol antrenörleriyle buluşmasının Türk futbolunun gelişimi için önemli bir adım olduğunu söyleyen Doç. Dr.  Hüsrev Turnagöl, bu güne kadar yapılmamış bir çalışmaya imza atacaklarını belirtti.

FUTBOLCULAR İÇİN 7 BESLENME TAVSİYESİ

Futbolcuların performanslarının artırılmasındaki en kritik konulardan birisi olan beslenmeyle ilgili Doç. Dr.  Hüsrev Turnagöl yedi önemli tavsiyede bulundu.

1-En önemlisi antrenman ve maçın gereksinimi olan enerjinin beslenmeyle alınmasıdır.
2-Bir diğer önemli konu antrenman ve maç sonrası hızlı toparlanmadır. Uygun beslenme ve dinlenmeyle kaybedilen enerji depolarının hızla yerine konulabilmesi mümkündür.
3-Hidrasyon düzeyi futbolcuların performanslarında en kritik konulardan biridir. Bir futbol maçı sırasında aralarda sıvı tüketseler bile futbolcularda yüzde 2-4 arası su kaybı (dehidrasyon) oluşabiliyor. Bir futbol maçında yüzde 5’lik bir su kaybı futbolcunun performansında yüzde 30’a kadar azalmaya neden olabiliyor. Bu nedenle antrenman ve maç sonrasında kaybedilen sıvının ve elektrolitlerin hızla yerine konulması son derece önemlidir. Maç sonrası tüketilecek sıvının karbonhidrat ve protein içermesi toparlanmayı hızlandırırken diğer yandan kas protein sentezini de artırıyor. Ayrıca, uyku öncesi tüketilecek olan proteinlerin kas protein sentezini artırabileceği de bilinmelidir.
4-Antrenmanlar döneminde beslenmeye ek olarak uygun besin takviyelerinin kullanılması da futbolcuların performansları açısından çok önemlidir. Futbolcuların süratlerinin ve dayanıklılıklarının artırılmasında bazı besin takviyeleri işe yarayabilir. Gereğinden yüksek dozlarda antioksidan kullanımı antrenmana adaptasyonu olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden antioksidan gereksinimleri bireysel olarak ve antrenman yüklerine göre planlanmalıdır.   
5-Antrenman ve maç sırasında daha az oksijenle ve daha ekonomik enerji oluşumuna neden olabilen bazı besinlerin önceden kullanımı (pancar-nitrat) futbolcuların sağlığını ve performansını olumlu etkileyebilir.
6-Antrenman ve maç  dönemlerinde yaralanmaların önlenmesinde de ve yaralanma sonrası hızla iyileşip sahaya erken dönmede beslenme ve bazı besin takviyeleri kullanılabilir.
7-Beslenmenin antrenmanın periyotlanmasına uygun olarak düzenlenmesi en iyi performans için kritik bir konudur. Antrenmana adaptasyon için uygun yöntemler uygun dönemlerde kullanılmalıdır./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Bu haber toplam 48358 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14