• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yüksek Tansiyon Hastalarına Ramazan Uyarısı

Yüksek Tansiyon Hastalarına Ramazan Uyarısı
Ramazan ayının yaz mevsiminin sıcak ve uzun günlerine denk gelmesinden dolayı, dikkat edilmediği takdirde, oruç tutmak sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor

YÜKSEK TANSİYON HASTALARINA RAMAZAN UYARISI

Ramazan ayının yaz mevsiminin sıcak ve uzun günlerine denk gelmesinden dolayı, dikkat edilmediği takdirde, oruç tutmak sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getirebiliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yüksek hava sıcaklıkları ile birleşen açlık; halsizlik, yorgunluk ve tansiyon problemlerine neden olabiliyor. Sağlıklı kişilerin bile tansiyon ayarlarına çok önem vermesi gerekirken, düzenli ilaç kullanan kalp ve yüksek tansiyon hastalarının bu dönemde çok daha dikkatli olması gerekiyor.

Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mete Alpaslan, kalp ve tansiyon hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

KULLANILAN İLAÇLAR ORUÇ TUTMA KARARI KONUSUNDA BELİRLEYİCİ OLABİLİR

Yüksek tansiyon hastaları Ramazan ayında en çok oruç tutup tutamayacakları konusunu merak etmektedir. Kan basıncının kontrol altında olması ve kullanılan ilaçlar oruç tutma konusunda belirleyici faktörlerdir. Bazı yüksek tansiyon hastaları günde bir ilaç kullanırken, bir kısmı da beş farklı ilaca ihtiyaç duyabilmektedir. Oruç tutarken bu ilaçların bazıları düzenli kullanılamayacağı için doktor tarafından hastanın oruç tutması önerilmeyebilir.

VÜCUTTA SIVI KAYBI OLMAMASI ÇOK ÖNEMLİ

İdrar söktürücü olarak gruplandırılan bazı ilaçlar, hastaların sık idrara çıkmasına neden olarak sıvı kaybını artırmakta ve bu da hastanın daha çabuk susamasına neden olmaktadır. Sıvı kaybının düzeyi, kullanılan idrar söktürücü ilacın dozu ile orantılıdır. Bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullananlar gün içerisinde vücuttaki sıvı açığını kapatmak için bol su tüketmelidir. İdrar söktürücü grupta yer almayan diğer ilaçların kullanımında ise böyle bir sıkıntı söz konusu değildir.

Oruç tutma konusunda sıkıntı yaşayabilecek bir diğer hasta grubu da böbrek yetmezliği olan yüksek tansiyon ve kalp hastalarıdır. Böbrek yetmezliği, özellikle ciddi kalp yetmezliği olan hastalarda daha sık görülen bir durumdur. Sıcak havaların kendisini iyice hissettirdiği Ramazan ayında bu hastaların oruç tutması, sağlıkları konusunda bazı riskleri beraberinde getirebilir. Yeterli sıvı tüketimi bu hastalar için hayati önem taşımaktadır.

YÜKSEK TANSİYON KONTROL ALTINDA OLMALI

İdrar söktürücü ilaç kullanmayan, yüksek tansiyonu uzun süredir kontrol altında olan ve başka bir ek hastalığı da bulunmayan kişiler, genellikle Ramazan ayında oruç tutabilirler.  Ancak yüksek tansiyonu henüz kontrol altına alınamamış hastaların oruç tutmaları önerilmemektedir. Çünkü bu hastalar, gün içerisinde kan basıncı seyrine göre ek ilaca ihtiyaç duyabilir ve oruçlarını bozmaları gerekebilir.

ORUCUN VÜCUDA ETKİLERİ KONUSUNDA MUTLAKA DOKTORA DANIŞIN

Uzun süre önce kalp krizi geçirmiş ancak aktif kalp problemi, göğüs ağrıları bulunmayan hastaların yine ek hastalıkları yoksa oruç tutmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yakın zamanda kalp krizi geçirmiş, göğüs ağrıları devam eden, kalp yetmezliği veya yüksek tansiyonu henüz kontrol altına alınamamış ya da kalp yetmezliği nedeniyle idrar söktürücü ilaç kullanmak zorunda olan hastaların ise oruç tutmaları uygun değildir. Tüm kalp hastaları, mutlaka doktorlarına danışarak, öneriler doğrultusunda hareket etmelidir. / EGE BASIN GRUBU

 

Bu haber toplam 1183 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14