• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Zararları Yavaş Yavaş, Bırakmanın Faydaları İse Anında Görülüyor

Zararları Yavaş Yavaş, Bırakmanın Faydaları İse Anında Görülüyor
Bu yıl tüm dünyada kalp hastalıkları temasının ele alındığı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde TÜSAD’dan önemli bir uyarı geldi

Bu yıl tüm dünyada kalp hastalıkları temasının ele alındığı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde TÜSAD’dan önemli bir uyarı geldi. Sigaranın zararlarının yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıktığını ancak bırakılması ile birlikte olumlu değişikliklerin dakikalar içinde görülmeye başladığını belirten TÜSAD, sigara bırakıldıktan bir yıl sonra kalp krizi geçirme riskinin yarı yarıya azaldığına dikkat çekti.

Tütün kontrolü konusunda üye ülkelere yönelik bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1988 yılından bu yana her yıl “Dünya Tütünsüz Günü’ olarak ilan ettiği 31 Mayıs gününe özel bir tema belirliyor. WHO’nun bu yılki temasının “Tütün ve Kalp Hastalığı” olduğunu belirten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), sigarayı bırakarak elde edilecek kazanımlara dikkat çekti.

TÜSAD Tütün Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir tarafından yapılan açıklamada, sigara ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çekildi. Araştırmaların sigara içen iki kişiden birisinin, sigaranın neden olduğu bir sağlık sorunu yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koyduğunu açıklayan Bilir, şu bilgileri paylaştı: “Sigara kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeni ile ülkemizde her yıl 100 bin dolayında, dünyada ise 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Tütün kullanımına bağlı ölümlerin üçte 2’si kalp hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik akciğer hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu 3 hastalık arasında da en büyük pay ise kalp krizine ait. Tütün ürünü kullanmaya bağlı ölümlerin yaklaşık 4’te biri kalp hastalıkları nedeni ile oluyor.”

15-20 DAKİKA NABIZ DÜZELİYOR

Tütün ürünü kullanmanın vücuttaki olumsuz etkilerinin başında damarların yapısında meydana gelen değişiklikler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nazmi Bilir; özellikle kalbin besleyici damarları olan koroner damarlarda daralma ve tıkanma sonucunda kalp krizi meydana geldiği uyarısında bulundu. Ancak bu riski minimum seviyeye indirmenin mümkün olduğunu dile getiren Bilir, sigarayı bırakarak elde edilebilecek bazı avantajları şöyle aktardı:

Sigara içilmesine bağlı sağlık sorunları yıllar içinde yavaş olarak gelişir. Fakat sigaranın bırakılması ile birlikte vücutta meydana gelen olumlu değişiklikler dakikalar içinde ortaya çıkar.

Sigara bırakanlarda en önce görülen olumlu gelişme, 15-20 dakika sonra nabız ve kan basıncının düzelmesi olarak hissedilir. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra da kandaki karbonmonoksit düzeyi normal değerlere iner.

Sigarayı bırakan kişilerde bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalır. Aradan 15 yıl geçince de hiç sigara içmeyen bir kişinin risk düzeyine iner.

RAMAZAN’I FIRSATA ÇEVİRİN

Bu yıl 31 Mayıs gününün Ramazan ayına denk gelmiş olmasının sigara içenler açısından sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini de belirten Prof. Dr. Nazmi Bilir, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ramazan yaz döneminde olduğu için oruç tutanlar, gün boyu uzun saatler boyunca hiçbir şey yemeden ve içmeden durabiliyor. Uzun süre sigara da içilmiyor. Bu kadar uzun süreye rağmen, manevi destek sayesinde sigara içmedikleri için herhangi rahatsızlık hissetmiyorlar. Bu durumda sigara içen kişiler, birkaç saat daha ‘sigarasız’ kalabildiği takdirde sigarayı tamamen bırakma olanağı bulabilir. Ramazan ayında bu fırsatı değerlendirmek gerekir.”

İFTAR SONRASINA DİKKAT!

Bu arada uzun süren açlık döneminden sonra akşam iftar yemeğinin ardından sigara içilmesinin sakıncaları olduğuna da işaret eden Bilir, şu uyarılarda bulundu: “Yemek sonrasında dolaşımdaki kanın önemli bir bölümü sindirim faaliyeti nedeni ile karın bölgesine yönelir, bu durum kalbe kan dolaşımı bakımından olumsuz etki yapar. Yemek sonrasında kalbin çalışma temposu artacağı için kan (oksijen) gereksinimi de artacaktır. İftardan hemen sonra sigara içilirse kalbin kan dolaşımı bozularak, kalp krizi riski meydana gelir.”

Bilir, ayrıca sigarayı bırakmak isteyenlerin destek alabileceklerini de hatırlatarak, sigara bırakma polikliniklerine başvuru yapılabileceklerini ya da ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak yardım isteyebileceklerini vurguladı. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Bu haber toplam 48406 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14