• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Av sezonu öncesi İzmirli balıkçılara büyük destek

Av sezonu öncesi İzmirli balıkçılara büyük destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi yaklaşan av sezonu öncesi, artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren balıkçılara destek oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yaklaşan av sezonu öncesi, artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren balıkçılara destek oldu. 12 metrenin altındaki teknelere bakım masraflarını karşılayacak boya ve macun desteği verilirken, kooperatiflere yaprak buz makinesi hibe edildi. Büyükşehir Belediyesi sezon içinde balık ağı ve balıkçılık eğitimi desteklerine de devam edecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda bu yıl da küçük ölçekli balıkçıların gelirlerini artırmaya yönelik destekler sürüyor. 1 Eylül’de başlayacak balık avı sezonu öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, küçük ölçekli üreticilerin denize inmeden önceki bakım masraflarını karşılayabilmek için boya ve macun desteği verdi. Su ürünleri kooperatifleri aracılığıyla ulaştırılan destekler için Dikili’deki Çandarlı Balıkçı Barınağı’nda tören düzenlendi. Törende İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, balıkçılara boya ve macunlarını dağıttı.

“Büyükşehir desteklerinden vazgeçmiyor”

Törende konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Küçük ölçekli balıkçılarımıza bir nebze katkıda bulunmak, dertlerine derman olabilmek için desteklerimizi sürdüreceğiz. Siz üretmezseniz bu memlekette müreffeh bir hayat mümkün olamaz. Üretmeyen bir Türkiye yaşayamaz” dedi.

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ise “Bu destekler bu zamanlarda çok değerli. Yanlış politikalar nedeniyle Türkiye belki de en büyük krizi yaşıyor. Balıkçılarımız, çiftçilerimiz mutsuz. Tüm zor zamanlara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi desteklerinden vazgeçmiyor” ifadelerini kullandı. 

34 kooperatif, 690 üreticiye boya, macun, ağ ve buz desteği

İzmir’in ovalarında olduğu kadar denizlerinde de küçük üreticiyi kalkındırmak için çalıştıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, “Üretimin devamlılığı esasına bağlı olarak Başka bir Tarım Mümkün vizyonumuz doğrultusunda şu ana kadar tekne bakım destekleri kapsamında 34 kooperatif ve 690 üreticiye ulaştık. Kooperatiflere üye olan ve 12 metrenin altında teknesi olan küçük üreticilerimize desteklerimiz devam ediyor. Toplumun her kesiminin alım gücünün düştüğünü biliyoruz. Alım gücü düşen üreticileri destekleme noktasında üretimin yapıldığı andan, tüketimin yapıldığı ana kadar tüm süreçte ihtiyaçları olan her neyse yanlarında olmaya çalışıyoruz. Bu destekler sadece tekne bakım malzemeleri değil, aynı zamanda yaprak buz makinesi, balık ağı ve eğitimler konusunda desteklerimiz devam ediyor” diye konuştu.

“Balığın tutulduğu yerden satışına kadar destek”

Şevket Meriç, artan girdi maliyetleri karşısında üreticilerin artık bu maliyetleri karşılayamadıklarını belirterek “Yaprak buz makinesi de yine küçük ölçekli üreticilerin en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesi. Makineyi kendilerine hibe ederek balıkçıları buz maliyetinden kurtarmış olduk. Çok küçük bir buz çuvalının 50 TL’ye satıldığı bugünlerde tuttuğu balığı, satacağı mekana kadar getirecek imkanı bu sayede buluyorlar” dedi.

“Biz de her daim Tunç Başkanımızın yanında olacağız”

Çandarlı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Çamdibi ise “Bugün bizim mutlu olduğumuz bir gün. Sağ olsun Tunç Başkanımız bizi hiç yalnız bırakmadı, hep destekledi. Tüm balıkçı arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. O bizim her daim yanımızda oldu; biz de her daim Tunç Başkanımızın yanında olacağız” diye konuştu.

“5 -15 bin arası bakım masrafları değişiyor”

Yenişakran Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Burhan Güneş, balıkçılar için çok güzel bir proje olduğunu belirterek “Teknelerde artık bakım masrafları yüksek. Tekne büyüklüğüne göre 5 binle 15 bin arası masraflar değişiyor. Boya, macun ve ağ destekleri maliyetleri azaltmış olacak” dedi. 

“Tekneyi yılda iki kere karaya çekmek zorundasın”

Balıkçı Ahmet Girit, işlerin pek iç açıcı olmadığını söyleyerek “Giderler arttı, mazot pahalandı, tuttuğumuz balık az. Bizim için balıkçılık zorlaşmaya başladı. Genç kuşaklar yetişmiyor. Gemici bile zor bulunur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerinin her şeye rağmen faydası oluyor. Çünkü tekneyi yılda iki kere karaya çekmek zorundasın. Bakım yapmak zorundasın” şeklinde konuştu.

“Küçük balıkçılara ne kadar destek olunursa o kadar iyi”

Balıkçı Mehmet Ergun ise, “Balıkçılık güzel bir meslek ama son zamanlarda biraz azalmaya başladı. Mazot fiyatları, ağ fiyatları arttı. Yine Allah razı olsun İzmir Büyükşehir Belediyesi bizlere destek oluyor. Boya, macun gibi bakım malzemeleri verdi. Yakında ağ da verecek. Küçük balıkçılara ne kadar destek olunursa o kadar daha iyi oluyor. Bizim teknelerin her sene yüklü bir bakım maliyeti var. Bugün bir zehirli boya 2 bin liraya yakın. Destekler bizi bu masraflardan kurtardı. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatifimiz aracılığıyla burada kurduğu yaprak buz makinesi var. O da çok büyük bir destek. Yaz mevsiminde balıklar dayanmıyor. Balığı muhafaza etmek için çok iyi bir destek. Her şey için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14