• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

İpin Ucunu Kaçırdık

Yaşar Eyice

İPİN UCUNU KAÇIRDIK

Yaşar EYİCE / Yeni Vizyon Gazetesi

Benzin yine zamlı

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS), dün öğle saatlerinde,  23 Aralık 2016  (bugün) tarihinden geçerli olmak üzere benzinde 10 kuruş fiyat artışı yapılacağını açıkladı.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS) açıklaması:23 Aralık 2016 tarihinden geçerli olmak üzere benzinde 10 kuruş fiyat artışı beklenirken, motorin fiyatlarında bir değişiklik beklenmiyor.
Ancak gerçek zamları ancak akaryakıt istasyonlarında pompanın yanına geldiğimizde göreceğiz.
Çünkü her akaryakıt istasyonu zamları kendine göre ayarlıyor.
Yan yana iki istasyon arasındaki fiyatlarda bile çoğu zaman denge bulunmuyor.

*- Ehliyet ve pasaporta da zam

Değerli kağıtların 2017 yılı bedellerini belirleyen Maliye Bakanlığı tebliği kapsamında sürücü belgesi bedeli 117 TL olarak tespit edildi
Resmi gazete’nin dünkü sayısında yer alan Muhasebat Genel Müdürlüğü değerli kağıtlar genel tebliğine göre, bir süre önce kamuoyunda tartışma konusu olan sürücü belgesi bedeli, tebliğ kapsamında 117 TL olarak belirlendi.
Tebliğ çerçevesinde, sürücü çalışma belgeleri ve motorlu araç trafik belgeleri bedeli 117 TL, motorlu araç trafik tescil belgesi 88 TL, pasaport bedeli 94 TL alınacak.
Değiştirme nedeniyle verilen TC kimlik kartları için 16 TL, eğer kayıp nedeniyle düzenleniyorsa 32 TL bedel öngörülüyor.
Gelecek yıl, noter kağıtları ve beyanname için 9.50 TL, protesto, vekaletname ve re’sen senet için 19 TL, her bir banka çeki yaprağı için ise 5.60 TL bedel ödenecek.

*- Atanan isim belli oldu

Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na Ahmet Aksu atandı.
Aksu'nun atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.
1967 Osmancık doğumlu Ahmet Aksu, yüksek tahsilini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi´nde tamamladı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´nda (ÖİB) uzman olarak 1992 yılında göreve başladı.
Göreve başladığı tarihten itibaren Özelleştirme İdaresine bağlı olan değişik kuruluşlarda Yönetim Kurulu üyeliği, Başkan vekilliği ve Başkanlık görevlerinde bulundu.
Şubat ayında ÖİB Başkanlığı görevini devreden Aksu daha sonra TÜRKŞEKER Genel Müdürü olarak görev yaptı.

*- Tüketici güven endeksi geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, Aralık ayına ait tüketici güven endeksini açıkladı.
Tüketici güven endeksi Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 8 oranında azalarak 63,4 oldu.
Tüketici güven endeksi 63,4 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre %8 oranında azaldı; Kasım ayında 68,93 olan endeks değeri Aralık ayında 63,38 oldu.

*- Altın transferinde kontrolü sıkılaştırıyor
.

Avrupa Komisyonu, Avrupa'da terör saldırılarının finansmanını önlemenin bir yolu olarak AB dışından nakit ve değerli metal girişlerinde yapılan kontrollerin sıkılaştırılmasını önerdi.
Öneri, Almanya'nın başkenti Berlin'de bir Noel alışveriş pazarına giren tırın 12 kişiyi öldürmesinin ardından yapıldı.
Öneriler, 2015 yılında Paris'te meydana gelen bombalama ve cinayetler üzerine hazırlanan 'terörizmin finansmanına karşı eylem planı' içinde yer alıyor.
AB yetkilileri, son dönemde Avrupa'da yaşanan bazı saldırıların kısıtlı mali kaynaklarla, bazen de AB dışındaki ülkelerde bulunan suç şebekelerinin gönderdiği paralarla yapıldığını düşünüyor.

*- Yurt dışında tescili unutmayın

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de görüşülmekte olan Patent Kanun Tasarısı sorular bölümünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Faruk Özlü’ye, ülkemizde üretilip yurt dışında farklı kişilerce markası tescillenen ürünlerin durumunu  sordu.
Bilindiği gibi; ülkemizde üretilen ve mevcut yasal düzenlemeyle patent almış firmalar yurt dışına ürününü gönderdiğinde o ülkede -yasalara göre- aynı ürün için farklı kişiler patent almışsa o ürünün o ülkeye girişine engel teşkil ediyor.
Yani, Türkiye'deki ismini yurt dışında başka bir kişi aldığı zaman Türkiye'den gönderilen ürünün o ülkede satışı engelleniyor ve bunun karşılığında ya o kişiyle anlaşarak bir ücret ödüyor ya da o ürün o ülkeye giremiyor.
A markasına sahip firma bu ürününü gidip Almanya'da satacağı zaman, oradaki o ürünü başka birisi kendi adına tescil ettirmişse götürüp bu ürünü o isimle satamıyor, o kişiyle anlaşmak zorunda kalıyor.
Bu önemli konu ve sorun için, Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yazılı yanıtında,’Marka başvuruları ülkeseldir. İşletmelerimiz hem Türkiye’de hem yurt dışında marka almaları gerekmektedir.
Eğer Türkiye’de alınan marka başka bir ülkede başkası tarafından alınmışsa ihracatta sorun yaşanır.
Onun için işletmelerin yurt dışında da marka başvuruları yapmaları gerekir. Uluslararası mevzuat bu şekilde’ diyerek önemli bir konuya açıklık getirmiş oldu.

*- Bankalar ruble ile kredi vermeye hazırlanıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların turizme yönelik ruble üzerinden kredi verebileceğini belirterek, ‘Biz bu konuyu bankalarla görüştük. Onlar şimdi bu alanda bir çalışma yapıyorlar’ dedi.
Akben, bankaların yabancı para net genel pozisyonlarını takip ettiklerini de kaydetti.
Bireylerin kredilerde dövizle borçlanmasının yasaklanması için alınan kararın ne kadar doğru olduğunun bu dönemde anlaşıldığına işaret eden Akben, bankaların döviz kredilerini herkese vermediğini, döviz kredisi alacakların ya ihracatçı ya da turizm gibi birtakım döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan firmalar olması gerektiğini anımsattı.

*- Kemalpaşa’dan öğrencilere çevre eğitimi

Kemalpaşa’nın ilk ve tek 4 yıldızlı oteli olan Ramada Hotel &Suites İzmir Kemalpaşa, ilçede öğrenim gören ilk ve ortaokul öğrencilerine çevre bilincini aşılıyor.
Otel, çevreye duyarlı hizmetini tescillendirmek için Yeşil Yıldız Belgesi alımı çerçevesinde hayata geçirdiği projede öğrencilere doğayı korumanın yollarının anlatıldığı sunumlar gerçekleştiriyor.
Egesis Çevre Danışmanlık Uzmanı Çevre Mühendisi Hatice Doğan tarafından verilen eğitimlerle öğrencilere çevreye karşı daha duyarlı olunması için neler yapılması gerektiği görsel anlatımlarla aktarılıyor.

*- Ducato 35. yaşını kutluyor
Fiat Ticari Araçlar’ın dünya genelinde satışları 5 milyonu aşan modeli Ducato, 35. yaşını kutluyor.
1981 yılında üretilmeye başlanan Ducato, şık tasarımı, sınıfının en iyi yakıt tüketimi, istiap haddi ve düşük kullanım maliyetleri ile ticaretin profesyonellerine ‘en yüksek değeri yaratma’ vaadini sürdürüyor.
Fiat Ducato, Türkiye’de 3 farklı karoser tipi ile ticari araç müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun, farklı donanım ve üst yapım seçenekleri sunmaya devam ediyor.
60.500 TL’den başlayan anahtar teslim fiyatı ve aralık ayı boyunca 30 bin TL’ye 20 ay vade için %0 faizli çok özel kredi koşulları sunan Fiat Ducato avantajlı satın alma kampanyasıyla müşterilerinin dikkatini çekiyor.

*- 15. şubesini Karşıyaka’da açtı

Başdaş marketler zincirinin 15. halkası Karşıyaka Yeni Girne’de açıldı. Açılışa iş ve siyaset dünyasından birçok isim katıldı.
1995 yılında 35 metrekarelik küçük bir bakkal olarak sektöre giren Başdaş ailesi kısa süre içerisinde hızlı bir büyüme kaydetti.
Başdaş market, 4 yıl içerisinde art arda açtığı şubelerle 1999 yılında Başdaş Marketler Zinciri olarak zincir mağazalar grubuna dahil oldu.
Yerli ürün satarak yerli üreticiye destek olmayı hedeflediklerini belirten Sait Başdaş, ‘Biz raflarımızda milli ürün tutmaya gayret ediyoruz. Manav reyonumuzda tarladan aldığımız ürünleri doğrudan tüketiciyle buluşturuyoruz. Yerli üreticiyi de kalkındırmaya özen gösteriyoruz’ sözlerini kullandı.

*- Türk Boya Sektöründe Dev Ortaklık Gerçekleşti…

Türkiye’nin lider boya markası Polisan Boya’nın, Japonya’nın lider boya üreticisi Kansai Paint ile boya sektöründe imza attığı dev ortaklık gerçekleşti.
Rekabet Kurulu’nun izninin ardından Kansai Paint, Polisan Boya’nın yüzde 50 oranındaki payı için 113,5 milyon USD tutarındaki ödemeyi yaptı.
Toplam tutarın 68,5 milyon USD’si Polisan Holding’e ‘hisse bedeli’ olarak, 45 milyon USD’si ise Polisan Boya’ya ‘sermaye artışı’ olarak ödendi.

*- Ekonomik boyutuna dikkat çekti

Yaz saati uygulaması, bir yanda sabah karanlıkta okula giden öğrencilerin yaşadığı zorluklarla eğitimde; diğer yanda ise Batı ile çalışan iş dünyasının artan saat farkı nedeniyle yaşadığı aksamalar ekonomide sorunları tırmandırıyor. Hükümet ise geri adım atmıyor.
Konuyu sürekli gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, ‘Hükümeti bir nebze olsun öğrencileri düşünmeye ve gün ışığına davet ediyorum’ çağrısında bulunurken; dikkatleri uygulamanın ekonomik boyutuna çekti.
Batı ile artan saat farkı sebebiyle; mesai çakışmasının çoğu ülkeyle asgari düzeye indiğini ve hatta bazılarıyla tamamen koptuğunu vurgulayan Bakan, ‘Batı ülkeleriyle çalışan iş dünyası, kış saati uygulamasına geçilmemesi kararının, yarardan çok zarar getirdiğini söylüyor.
Londra ile aramızda mesai çakışması sadece 2-3 saate indi.
Amerika’nın büyük bölümü ile bağımız neredeyse kopmuş durumda. Türkiye’de saat 17.00 olduğunda, yani mesai bitmek üzereyken, ABD’nin doğu kıyısında mesai yeni başlıyor.
Batı kıyılarında bu fark daha da fazla.
Örneğin, Londra’daki bir finans kuruluşu eğer Türkiye piyasasında işlem yapmak istiyorsa, yeni düzenlemeyle kış aylarında Londra - İstanbul arasındaki saat farkı 3’e çıktığı için, Türkiye’de yapılacak bir finansal işlem için son emir saati Londra saatiyle 14.40 olacak.
Yaz aylarındaysa, aradaki saat farkı Avrupa’da saatlerin ileri alınması nedeniyle tekrar 2’ye düşecek.
Yatırımcılar zor durumda, yurtdışı piyasalarla bozulan senkronizasyon sebebiyle istedikleri gibi işlem yürütemez duruma geldi’ dedi.

*- Elektrik tüketiminde ‘yaz saati’ rekoru!

Kış saatine geçilmemesi tasarrufa değil, israfa neden oldu; elektrik tüketimi rekor düzeyde arttı!
En kısa günün yaşandığı 21 Aralık’ta TEİAŞ’ın Kasım ayı elektrik tüketim verileri yayımlandı.
Veriler, hükümetin ‘enerji tasarrufu’ iddiasının gerçeği yansıtmadığını, aksine tüketimin arttığını ortaya koyuyor.
TEİAŞ’ın verilerine göre Kasım ayında elektrik tüketimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdi
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyrettiği ve ekonominin küçüldüğü bir dönemde elektrik tüketimindeki artışın hükümetin yaz saati uygulaması dışında bir nedenle açıklanamayacağına dikkat çekti.
EMO, GMT+3 saat diliminin (yaz saati) kalıcılaştırılması kararından bir an önce vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmesi çağrısı yaptı.
Son 5 yılın rekoruSon 5 yılın Kasım ayı tüketimleri incelendiğinde elektrik tüketiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdiğini ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştığı görülüyor.
Kasım ayında elektrik tüketimi, 2015 yılında 21.3 milyar, 2014 yılında 21 milyar, 2013 yılında 20 milyar, 2012 yılında ise 20.3 milyar kilovat saat düzeyinde bulunuyordu.
Bu yılın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 rekor artış gösteren tüketim, geçen yıl Kasım ayında yalnızca yüzde 1.35 artmıştı.
Elektrik tüketiminin 2013 yılındaki düşüşü nedeniyle, 2014 yılı Kasım ayında elektrik tüketiminde görece yüksek bir artış yaşanmıştı.

*-  Ekonomide Durgunluk

 Henüz Kasım ayına ilişkin sanayi ve büyüme rakamları açıklanmamış olmakla birlikte; bu yılın 3. çeyrek verileri ekonomide durgunluk ve gerilemeyi ortaya koydu.
TÜİK hesaplama yöntemini değiştirdiği için olduğundan daha yüksek görünen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla bile geçen yılın 3. çeyreğine göre yüzde 1.8 küçüldü. Bu eğilimin yılın son çeyreğinde de sürmesi bekleniyor.
 İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarına bakıldığında bu yılın Kasım ayında düşüş olmamakla birlikte ciddi bir artıştan da söz edilemiyor.

*- Edremit Belediyesi’nden zeytine vefa

Edremit Belediyesi tarafından İmar Kanunu’nun 18. Madde uygulaması sonucu imar yollarında kalan zeytin ağaçları sökülerek başka alanlara taşınıyor.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından ilçenin farklı yerlerinden sökülen 88 zeytin ağacı Güre Mahallesi’nde Yunus Emre Caddesi üzerindeki yeşil alana taşındı.
Edremit Belediyesi tarafından ilçenin farklı noktalarında İmar Kanunu’nun 18. Maddesi uygulaması nedeniyle imar yollarında kalan zeytin ağaçları kesilmek yerine sökülerek başka alanlarda yeniden hayat buluyor.

*- Yeni nesil konak keyfi

DAFF Yapı’nın Gölbaşı’nda yaptığı Enda Konakları, ileri teknolojili akıllı ev sistemleri ile rezidans konforunda çağdaş konak deneyimini birleştiriyor.
Şehrin karmaşasından uzak ama şehre çok yakın bir lokasyonda gerçekleştirilen proje, üst düzey yaşam kalitesi ile pastoral yaşam olanaklarını bir arada sunuyor.
DAFF Yapı Genel Müdürü Abdullah Kırkıncıoğlu, proje hakkında bilgi verirken, ‘Enda’yı tasarlarken hayallerimizden ilham aldık. Her şeyi prestijli bir yaşamın gerekliliklerini düşünerek, yaşam kalitesini maksimuma çıkarmak için tasarladık’ dedi.

*- Sessiz kalmayacağız diyorlar

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı C.Sami Yılmaztürk ile TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı hakkında; Kabataş’ta yapımı süren ‘Deniz Terminali İskeleleri Dolgu ve Yakın Çevresi Revizyonu Projesi (‘Beton Martı’Projesi)’ ile ilgili  TMMOB Mimarlar Odası’nın politikaları ve başlatmış olduğu hukuki süreç çerçevesinde vermiş oldukları gazete demeçleri nedeniyle kent suçu işleyen proje müellifi tarafından tazminat davası açıldı.

*- Dudak uçuklatan indirim

Döviz bozdurma kampanyasını başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e geleceği gün İzmirli kuyumculardan kampanyaya ciddi bir destek gelecek.
SOUVENIR Altın ve Pırlanta Perakende Günleri Bayraklı’daki Tepekule  Kongre Merkezi’de Cuma günü başlayacak. 30 Aralık akşamına kadar sürecek etkinlikte yüzde 70’e varan indirimler uygulanacak.
Dövizini bozdurana ise ekstra indirim yapılacak.

*- Bir seferberlik çağrısı da İTO'dan

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2017'yi yatırım, üretim, ihracat ve turizm başta olmak üzere her alanda seferberlik yılı olarak belirledi.
İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milli seferberlik çağrısını hatırlatarak, ‘Biz de ekonomide 'milli seferberlik' ilan ediyoruz’ dedi.

*- Çözüm, güneş panelleri

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Ali Osman Karababa, İzmir’deki hava kirliliği üzerine önemli açıklamalar yaptı. Yaptığı açıklamada sanayi kuruluşlarına ve topluma yönelik önemli eleştirilerde bulundu.
Prof. Dr. Ali Osman Karababa, fabrikaların ve toplu taşıma araçlarının zararlarının yanında, hükümetin de üzerine düşen görevlerinden söz etti. Başkan Karababa ‘Fabrikalar önceden fosil yakıt kullanıyorlardı. Artık tehlikeli yakıtları kullanmaya başladılar’ dedi ve bunun sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

*- Senemiskoo hediyelik eşya fuarında

İçindeki çocuk ruhuyla yaratıcılığını birleştirerek çocuklar için el yapımı hijyenik oyuncaklar üreten İzmirli Senem Şenyuva Başdönmez, kurduğu Senemiskoo markası ile Hediyelik Eşya Günleri Fuarında yoğun ilgi görüyor.
Sıcak ve samimi bir aile ortamında büyümesinin avantajıyla yaratıcılığını geliştiren Senem Şenyuva Başdönmez, ürettiği doğal ve yıkanabilir oyuncaklarla çocuklara mutluluk dağıtmaya devam ediyor.

*- HÜKÜMETTEN KDV HAMLESİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ‘Getirdiğimiz sistemle, teşvik belgeli yatırımın, sabit sermaye tutarı eğer 50 milyon lirasının üzerindeyse bu teşvik belgesi kapsamında yapılacak inşaat işlerinde 6 ayda bir KDV iadesi alabilecek."’dedi.
Dünya Bankası Grubu Yönetim Kurulunca, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için Boru Hatları Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) 400 milyon dolar, Azerbaycan'ın Güney Gaz Koridoru AŞ (SGC) şirketine de 400 milyon dolar olmak üzere toplamda 800 milyon dolar tutarındaki kredi onaylandı.
Arçelik AŞ'nin Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren satış ve pazarlama şirketi Beko Plc., Cambridge'deki Ar-Ge Merkezinin resmi açılışını yaptı.

***-

DİP EKSPRES

Türkiye piyasaları yorumu

UBS küresel gelişmekte olan piyasalar strateji şefi Geoffrey Dennis verdiği mülakatta, Donald Trump yönetiminde tahvil faizlerinin düşeceğini ve doların zayıflayacağını ve bu durumun gelişmekte olan piyasalar için olumlu likidite koşulları yaratacağını söyledi.
Dennis, Türkiye piyasalarının ‘son derece ucuz’ olduğunu ve kötü geçen bir yılın ardından sakinleşeceğini söyledi.
Dennis, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ediyor.
Gelişmiş ekonomilerde riskin ABD piyasalarının çok pahalı duruma gelmesi olacağını söyleyen Dennis, Orta Avrupa, Hindistan ve Şili'nin güçlü dolara en dirençli ekonomiler olduğunu belirtti.

*- Rusya, Türkiye’yle vize serbestisi görüşmelerini donduracak

Rus İzvestiya gazetesi, Moskova’nın, Türk vatandaşlarının Rusya’yı yeniden vizesiz seyahat edebilmesi için Ankara ile yapılan görüşmeleri donduracağını yazdı.
İsmi belirtilmeyen bir Rus dış politika yet İzvestiya’ya demecinde, Rusya’nın Türk vatandaşlarının ülkeye yeniden vize almadan seyahat edebilmesi için yapılan görüşmel donduracağını söyledi.

 

Bu yazı toplam 4720 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14