• BIST 9898.24
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 4 °C

Kimlik fotokopisi vermenin büyük riskler taşıdığını biliyor muydunuz?

Kimlik fotokopisi vermenin büyük riskler taşıdığını biliyor muydunuz?
biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta; “Dijitalleşmenin hayatın her alanında varlık gösterdiği günümüzde kimlik tespiti kanıtı artık fotokopi kağıdı değil, elektronik doğrulama olmalı” diye uyarıyor.

Günümüzde  vatandaşlar hala özellikle banka, tapu, noter gibi kurumlarda işlem yapabilmek için kimlik fotokopisi vermek durumunda kalıyor. Oysa yeni çipli kimlik kartlarının elektronik olarak doğrulama yapabilmesi   sayesinde tüm kurumlarda bu gerekliliğin ortadan kalkması mümkün. biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta; “Dijitalleşmenin hayatın her alanında varlık gösterdiği günümüzde kimlik tespiti kanıtı artık fotokopi kağıdı değil, elektronik doğrulama olmalı” diye uyarıyor.
 
Ancak şu anda abonelik işlemleri, araç kiralama şirketleri, iş merkezlerinin giriş güvenliği, GSM operatörleri ve oteller gibi birçok resmi olmayan kurumda dahil çipli kimlik kartlarının fotokopisi alınmaya devam ediyor. Vatandaşın kimlik bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinin büyük risklere yol açtığına dikkat çeken biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Kimlik bilgilerinize sahip kişiler sizin adınıza GSM hattı açtırmaktan tutun da kredi çekmeye kadar birçok işlem gerçekleştirebiliyor; bu da vatandaşı haberi dahi olmadan büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakabiliyor. Fotokopi kağıdında yer alan kimlik kartı bilgileriniz ile sahte plastik kimlik kartları üretilebiliyor. Eğer sahte kimlik kartı ile gidilen kurumda elektronik doğrulama yoksa sizin adınıza işlem gerçekleştirilebiliyor” diyor.
 
İçişleri Bakanlığı'nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 80 milyon kişi biyometrik kimlik kartı kullanmaya başladı. Ancak başta kimlik fotokopisi olmak üzere eski alışkanlıklar hâlâ devam ediyor. Özellikle araç kiralama, otel, plazaların güvenlik noktaları gibi yerlerde KVKK kurallarına aykırı olarak vatandaştan çipli kimlik kartının fotokopisi alınmaya devam ediyor. Bu fotokopiler yetkisiz, kötü niyetli kişilerin erişebileceği ortamlarda saklanabiliyor. Kağıt maliyetleri ve fiziksel arşiv maliyetleri ise tüm kurumlara yük oluşturuyor. Fotokopi yerine kimlik kartının dijital taranması ve bu şekilde arşivlenmesi daha kolay gibi görünse de sadece riskleri dijital ortama taşıyor. Burada en güvenli çözüm elektronik kimlik doğrulama olarak öne çıkıyor.
 
Vatandaşın kimlik bilgilerinin güvenliği amacıyla biyometrik kimlik kartlarına geçildiğini ve kimlik bilgilerinin birçoğunun çiplere gömülerek korunduğuna dikkat çeken biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Tirajikomik ama kurumlar şimdi de eski alışkanlıklarla, çipli kimlik kartlarının fotokopisini çekmeye devam ediyor. Oysa bu fotokopilerin doğru muhafaza edilememesi veya kötü niyetli kişilerin eline geçmesi sebebiyle birçok vatandaş büyük mağduriyetler yaşıyor. Bu kimlik bilgileriyle kişilerin haberi olmadan kendi adlarına, banka hesabı ve GSM hattı açılabiliyor, alım satım işlemi gerçekleştirilebiliyor ya da kredi çekilebiliyor. Bugün bir restoranda bir garson kredi kartınızın fotokopisini çekse, itiraz edip durumu şikayet edersiniz, ama çipli kimlik fotokopisi çekilmesini vatandaşlar kanıksamış durumda. Bu yanlış alışkanlığın değişmesi gerekiyor” diyor.
 
Vatandaşları bu konuda daha dikkatli olmaya çağıran Usta, kurumları da bir an önce biyometrik kimlik kartlarının amacına uygun olarak, kimlik doğrulama cihazları kullanmaya, böylelikle hem kendilerini hem de vatandaşı güvence altına almaya davet ediyor. 

 

Bu haber toplam 225 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14