29 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

HASTALIKLARIN TEDAVİSİ İÇİN ÇIĞIR AÇAN YENİ BİR YÖNTEM

Öğretim Üyelerimizden Hastalıkların Tedavisi İçin Çığır Açan Yeni Bir Yöntem

Hastalıkların Tedavisi İçin Çığır Açan Yeni Bir Yöntem

17 Ocak 2021 Pazar 13:37

Öğretim Üyelerimizden Hastalıkların Tedavisi İçin Çığır Açan Yeni Bir Yöntem
 
Enstitümüz Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sevgi Kılıç Özdemir ve Prof. Dr. Ekrem Özdemir tarafından başvurusu yapılan “Hedeflendirilebilir Ultrason Kontrast Ajanı Mikroköpükçüklerin Tasarımı ve Üretimi” başlıklı patent T.C. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir.
 
Ultrason, başta koroner kalp damar hastalıkları (ekokardiografi) olmak üzere, çeşitli hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Görüntüleme esnasında sistemik dolaşıma enjekte edilen mikroköpükçükler, görüntünün netliğini ve çözünürlüğünü artırmaktadır. Mikroköpükçükler mikron boyutlarındaki gaz kabarcıklarını stabilize eden fosfolipid esaslı zar tabakadan oluşmaktadır. Geliştirilen kontrast ajanı, belirli bir hastalık reseptörüne bağlanmak üzere hedeflendirilebilmekte; ilaç, gen, enzim, protein, ve DNA gibi molekülleri, ve bunları ihtiva eden lipozom ve vesikülleri taşıyabilmektedir. Yeni formulasyon ile ultrason kontrast ajanı mikroköpükçüklerin maliyeti de önemli oranda azaltılmıştır.
 
Ultrason kontrast ajanları Amerika ve Avrupa’da klinik uygulamalarda kullanılmakla birlikte ülkemizde kullanımı kısıtlanmıştır. Ultrason kontrast ajanı mikroköpükçükler hedef organ ya da dokularda görüntü kalitesini iyileştirme ve çözünürlüğü artırma gibi etkilerinin yanında, hedeflendirilmiş ilaç taşıma sistemi olarak da kullanılabilmektedir. TÜBİTAK desteği ile yürütülen çalışmalarda geliştirilen patente konu olan ürünün ülkemizde önemli bir boşluğu dolduracağına inanılmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.