• BIST 10083.88
  • Altın 2432.017
  • Dolar 32.2517
  • Euro 34.844
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşması Sona Erdi

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşması Sona Erdi
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşması, üçüncü gün yapılan oturumların ardından sona erdi.

TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ BALIKESİR BULUŞMASI SONA ERDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşmasının ikinci ve üçüncü oturumlarının yapıldığı son gündeki Fiziksel Aktivite Yaklaşımları bölümünde oturum başkanlığını Erdem Saker yaptı. İlk olarak Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Erbil, “Spor Yaralanmalarına Kentsel Bakış Açısı” konusunda açıklamalarda bulundu. Önemli bilgiler aktaran Devrim Erbil, sağlıklı yaşam için spor yapmak gerektiğini, ancak sağlıklı yaşamın en başta insanın kendisinden başladığını ifade etti. Erbil, spor ve sporcu yaralanmalarıyla ilgili verdiği bilgilerle katılımcıların hayli dikkatini çekti.

Fiziksel Aktivite Yaklaşımları, Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Fahri Akçakoyun, “Düzenli Egzersizin Organizmaya Etkisi”, Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği Başkanı Erhan Ayçetin, “Ayakta Kal, Hayatta Kal”, ENVERCEVKO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal MoveWeek Koordinatörü Adnan Çangir, “NowWeMove - Şimdi Haraket Zamanı” başlıklarıyla sunumlarını gerçekleştirdiler.

SAĞLIĞI GELİŞTİREN ŞEHİR KARESİ

Son molanın ardından gerçekleşen üçüncü ve son oturumda ise “Yerel Yönetimlerin Uygulama Örnekleri” konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Toprak Bölümü E. Öğretim Üyesi SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal Altınbaş’ın yaptığı bölümde ilk konuşmacı Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz oldu. Başkan Yılmaz, akıcı üslubuyla yaptığı konuşmasında yerel yönetimin ve insanlara dokunmanın, empati kurup çözüm üreterek doğruları bulup uygulama yapmanın çok büyük önem taşıdığını ifade etti. “Sağlığı Geliştiren Şehir Karesi” konulu sunumu gerçekleştiren Yücel Yılmaz, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşmasına ev sahipliği yapmaktan son derece mutluluk duyduklarını belirterek katılımcıları Balıkesir’e tekrar beklediklerini ifade etti.

SAĞLIKLI BİR KENTİN İNŞAASINDA YEREL YÖNETİMLERİN SPORTİF FAALİYETLERİNE VERDİĞİ DESTEK; BALIKESİR ÖRNEĞİ..

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan da kapanış oturumunda davetlilere hitap etti. Yenidoğan, “Sağlıklı Bir Kentin İnşaasında Yerel Yönetimlerin Sportif Faaliyetlere Verdiği Destek; Balıkesir Örneği” başlıklı sunumunda tüm dikkatleri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne çekti. Sözlerine bir fıkra anlatarak başlayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan davetlilerin dikkatini topladıktan sonra yaptığı sunumda Balıkesir’in yıllık sabit olan 1 milyon 1186 bin kişilik nüfusu ile birlikte yılın yaklaşık 4 ayında ise bu nüfusun üç-dört katına hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti ve kişi başı düşen gelir vergisi katkısının yetersiz olduğu.  Osman Yenidoğan şunları söyledi;
“Balıkesir, normal yıllık nüfusu 1 milyon 186 bin olan ama, yazın nüfusu 3.5 milyona çıkan bir şehir. Yılın 12 ayı bizimle birlikte yaşayan kesim ve 3-4 ay burada olan ve nüfusu üç katına çıkaran bir kesim var. Bu durum Balıkesir’in bütün hizmetlerini planlarken bizim önümüze doğal bir engel olarak çıkmış oluyor.  Kocaeli Belediyesi kişi başına vergi gelirinden 750-760 TL gibi bir katkı alırken Balıkesir ise 314-315TL gelir alıyor. Ama bu parayla da yılın üç buçuk ayı nüfusun üç buçuk katına çıktığı dönemde bu rakamla hizmet vermeye çalışıyoruz. Sportif ve aktif yaşam anlamında hizmet vermeye çalışıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bizim iki felsefemiz-sloganımız var, ilki ‘Türkiye Senin En İyi Takımındır’, ikincisi ise ‘Balıkesir’in Sağlığı Marmara’nın Sağlığıdır.’ Buraya özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, kısmen İzmir, Trakya’dan da Tekirdağ, Edirne, çevre illerden Manisa’dan genellikle yaşlı insanlar geliyor. Balıkesir’de bisiklet faaliyetleri son 2 yılda arttı, dağcılık sporu var. Gençlere yönelik Mahalle Ligi uygulaması başlattık, önümüzdeki yıllarda da bunu yayarak geliştireceğiz. Bunu başka branşlara yayabilir miyiz diye üzerinde çalışıyoruz. Futbolda başlattığımız bu sportif faaliyetlerin neticesinde gençlere spor ve sporcu sağlığı konusunda bilgiler verildi. Balıkesirli ünlü spor adamlarının katıldığı bir panel yapıldı, 5 ay süren 20 ilçemizden 1130 mahallemizin 1150 takımının katıldığı yıldız ve gençler kategorisinde 11 bin 500 sporcunun yer aldığı bir organizasyon gerçekleşti, yaklaşık 1180 maç oynandı. Gençler ve Yıldızlar kategorilerinde İlçe şampiyonları belirlendi, 20 ilçe şampiyonu kendi içinde 20 takım oluşturdu ve il şampiyonları çıktı, çok elit ve düzeyli bir seviye yakalandı. Müteakibinde ödül olarak takımlar Dortmund’a götürüldü. B. Dortmundlu İlkay Gündoğan Balıkesir Dursunbeyli, hemşehrimiz, kendisine bir defa daha teşekkür ediyoruz. Bize Almanya’da Dortmund’da ev sahipliği yaptı, şampiyon takımlarımız çok mutlu oldular.  Bu çalışmayı ödüllendirdik. Balıkesir’de 5 ay boyunca spor gençler arasında çok ciddi bir yer edindi. Bu belki bir tenis branşında, Kurtdereli ile başlayan bizim ünlü güreşlerimiz var belki güreş branşında yapılabilir. Ciddi bir güreş potansiyelimiz var. Yaş gruplarında tüm branşlarda sportif kurslar veriyoruz, tüm yıla yayılan bir şekilde. Pozitif ayrımcılık olarak söylüyorum, bölge engelliler sporu anlamında ciddi potansiyeller taşıyor bölge. Engellilerin de spor yapmalarını mutlaka sağlamamız gerekiyor. Engellilerimize yönelik bir dalış kursu gerçekleştirdik. Toplumun yüzde 12’lik kısmı engellilerden oluşuyor bunu unutmamalı ve göz ardı etmeden bu kesimi de toplum yaşamına dahil etmemiz gerekiyor. Unutmayalım, Türkiye Senin En İyi Takımın, Balıkesir’in Sağlığı Marmara’nın Sağlığıdır.”

Oturumun diğer konuşmacıları; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Gülten Sönmez Seber (Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi), “Yaşam Boyu Gelişim: Yaşlılık ve Yaşam Kalitesi”, Bursa Büyükşehir Belediyespor Kulübü Okul Spor Etkinlikleri Koordinatörü Adem Yakıncı, “Bursa Büyükşehir Okul Spor Etkinleri”, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürü Yılmaz Oktay, “Obeziteyle Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi” sunumlarını gerçekleştirdiler.

BAŞKAN UĞUR’A ÖZEL TEŞEKKÜR

Türkiye Sağlıklı Kentler Balıkesir Buluşması kapanış oturumunun ardından tüm katılımcılara sertifika verilmesi ile sona erdi. Otelden ayrılan misafirler daha sonra Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi Çay Deresi Rekreasyon Alanı içerisinde yer alan Balıkesir Çocuk Köyü’ne götürüldü. Buradaki inceleme ve ikramın ardından ise Karesi Spor Tesisi ve Spor Aktiviteleri ziyareti gerçekleşti. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden Balıkesir’e gelen Birlik üyesi Belediye Başkan ve meclis üyeleri, akademisyenler ve diğer tüm katılımcılar Balıkesir’e ve organizasyona hayran kaldıklarını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a misafirperverliklerinden dolayı özellikle teşekkür ettiler.  Misafirler Ayvalık’ta tekne ile deniz turunakatılıp gezi incelemesinde Şeytan Sofrası’nı gezdiler. Özgün Zeytinyağı fabrikasında zeytin ve zeytinyağı üretimini incelediler. / EGE BASIN GRUBU

 

Bu haber toplam 756 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14