• BIST 10247.75
  • Altın 2395.162
  • Dolar 32.2695
  • Euro 34.6233
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C

Yüzyılın Şehircilik Hareketi...

Yüzyılın Şehircilik Hareketi...
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı eski Bakanı, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, günlerdir merakla beklenen “Yüzyılın Şehirc
BİNALİ YILDIRIM “YÜZYILIN ŞEHİRCİLİK HAREKETİ HAYAT İZMİR”İ AÇIKLADI
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı eski Bakanı, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, günlerdir merakla beklenen “Yüzyılın Şehircilik Hareketi : Hayat İzmir” projelerini görkemli bir törenle açıkladı. 
 
Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir projeleri  9 ana başlıktan oluşuyor. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı toplantıya alkışlar arasında gelen Yıldırım, projelerin 10 dakikalık tanıtım filmini davetliler arasında izledi. Yıldırım, “Bugünden itibaren seçime 35 gün kaldı.  İzmir seçimini yapacak ve İzmir 35 gün sonra aydınlık günlere kavuşacak” dedi. Yaklaşık 1,5 saat platformda projeleri anlatan Binali Yıldırım, sunum sonunda ilçe başkan adayları ile kürsüde davetlilere teşekkür ederken,  “İzmir’e hizmet gerek, gerçeği görmek gerek. Kolay kolay çok kolay Binali Başkan ile kolay” sözlerinin yer aldığı şarkı da ilk kez davetlilere dinletildi. 
 
İzmir için Tarım, Sanayi, Turizm ve Kültür Endüstrilerini anahtar sektörler olarak belirlediklerini ifade eden Yıldırım’ın Ekonomi’de Hayat projesi;  261, Ulaşımda Hayat projesi;  196, Ekolojide Hayat projesi;  179, Kentsel Hayat projesi;  142, Sağlıklı Hayat projesi; 75, Kültür ve Sanatta Hayat projesi; 210, Sosyal Hayat projesi; 220, Engelsiz Hayat projesi; 96, Teknolojik Hayat projesi; 35 proje olmak üzere toplam 1414 proje ile başlıyor. Yıldırım, “Bugün 1414 proje ile başlattığımız şehircilik hareketi, İzmirlilerin katılımı ile güncellenecek ve projeler artacak, şekillenecek” diye konuştu. 
Kaya İzmir Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti İzmir Milletvekilleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucian Arkas, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, işadamları, basın kuruluşları temsilcileri, STK temsilcileri ve İzmirliler katıldı. 
 
“İZMİR’DE 170 BİN KİŞİYE İŞ AŞ İMKANI DOĞACAK”
EKONOMİ DE HAYAT
Alkışlarla kürsüye çıkan Binali Yıldırım, İzmir’deki işsizlik oranının diğer illere göre çok yüksek olduğunu, yüzde 14,5 seviyesinde olduğunu söyledi. Projelerin tamamlandığında toplamda  170 bin kişiye iş ve aş imkanı doğacağını kaydeden Yıldırım “Sanayi projelerinin tamamlandığında İzmir ekonomisine her yıl toplam 3.4 milyar TL ilave katkı olacak. Yıldırım, projelerin başlangıcından itibaren ilk etapta yaklaşık 35 bin kişiye yeni iş imkanının doğacağını kaydetti, şöyle konuştu; “Toplam 74 tarım ve tarıma dayalı sanayi projesi ile İzmir ekonomisine her yıl 11 milyar TL ilave katkı yapacak ve tarıma dayalı istihdam önümüzdeki 5 yılda %13 artarak 210 bine çıkacak. Toplam 109 turizm projesi ile İzmir'in Türkiye turizmindeki payı %4'den %13 e, turist sayısı 1 milyon 400 binden 6 milyona, yerli turist sayısı 500 binden 2 milyona çıkacak. Yerli ve yabancı turistin ortalama konaklama süresi 2,5 günden 4 güne, mevcut yatak kapasitesi 55 binden 75 bine yükselecek. Böylece İzmir ekonomisine 2019 yılına kadar yıllık ilave 9 milyar lira katkı sağlanacak. 30 bin kişilik ilave istihdam oluşacak. Toplam 9 kültür endüstrileri projesi tamamlandığında İzmir ekonomisine her yıl 2 milyar TL ilave katkı sağlanacak ve yaklaşık 15 bin kişilik istihdam oluşturacak. İzmir ekonomisine de yıllık 30 milyar lira katma değer gelecek. Yatırımların toplam miktarı 65 milyar. İzmirli sizi seçti, neyle yapacaksın? Para ve kaynak nerede? derseniz. 2013’ün sonuna geldiğimizde 166 milyarlık yatırımı yapmış olarak karşınıza geldik. Değerli İzmirliler rahat olsun. Ben 35 yıllık mühendisim. Hayatımda hiçbir zaman para sorun olmadı. Proje ve planınız yoksa en büyük problem budur. Nereye gideceğinizi, ne yapacağınızı bilmiyorsanız yol sizi alır götürür. Biz nereye gideceğimizi de nasıl yapacağımızı da biliyoruz. Projeleri büyük oranda kamu özel ortaklığı ile yapacağız. Bazı projeleri de merkezi hükümetle beraber yapacağız. 
 
“YATIRIMCILAR KAÇIYOR”
İzmir’e yatırımcı gelmediğini de sözlerine ekleyen Yıldırım, “İzmir’e yatırımcı gelmiyor. İzinlerini alamıyor. Yatırımcıya hayatı yerel yöneticiler kolaylaştırmalı.Yerel yöneticiler İzmir’in dertleriyle dertlenmeli. Keşke yapsalardı da bizde şimdi burada sizlerin vaktini almasaydık. İzmir yüzde 14,5 oranında işsizlik yüksek bir rakam. Projeler İzmir’de gençlere iş aş sağlayacak”.
 
“ULAŞIM BİZİM İÇİN EN KOLAYI”
Yüzyılın Şehircilik Hareketi Hayat İzmir’in merakla beklenen “Ulaşım” projelerini sıralayan Yıldırım, raylı sistem, karayolu, denizyolu ve havayolunu kapsadığını bildirdi. “Yıldırım’ın “ulaşım bizim için en kolayı. Bilmem söylememe gerek var mı? Sorusuna davetliler alkışlarla karşılık verdi. Yıldırım, “Ulaşım benim işim. Ama bunu benim bilmem yetmez. İzmirlilerin bunu yaşaması lazım. Sevdiklerine ulaşması erişmesi gerek. Ulaşan erişen Türkiye’yi yaptık. İzmir’de de yaparız. İzmir’de ulaşım çok yetersiz. Daha yetersizdi de İZBAN’ı devreye aldık biraz rahatladı. Deniz unutulmuş. Raylı sistem kullanılmıyor. Dünyanın hiçbir yerinde deniz taşımacılığına bu kadar uygun başka bir yer yok. İzmirliler Balçova’dan Çiğli’ye çile çekerek gitmeye çalışıyorlar. İlk etapta 26,5 km metro planlaması. İkinci etapta 65 kmlik tramway hatları var. Düşey ve yatay hatlar birbiriyle birleştirilecek. Toplu ulaşımla entegre yapılacak” diye konuştu. En önemli projelerden birisinin İZKARAY olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu. “1200 m tüp geçit ve 6000 m köprü ile Çiğli, Çeşme otoyoluna bağlanacak. Raylı ve lastik tekerlekli geçişlerde kullanılacak İZKARAY, İZBAN hattına ve yeni tramway hatlarına bağlanacak. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş planlanan İZKARAY üzerinde çift hat raylı sistem bulunacak. İZBAN hattı 56 kilometrelik ilave ile Aliağa’dan Bergama’ya ve 26 kilometrelik ilave ile Torbalı’dan Selçuk’a bağlanarak bu ilçelerin turizm potansiyelleri artırılacak, İZBAN hattı 190km’ye uzatılacak. Raylı sistem ağının toplam 26 kilometrelik metro ayağı 5 etapta örülecek”. 
 
İZMİRLİLER YÜZYILIN ŞEHİRCİLİK HAREKETİNE KATILABİLİRLER
35 noktada dal-çık ve kavşak düzenlemeleri planlayan Binali Yıldırım, Hayat İzmir Şehircilik Hareketi kapsamında planlanan tüm projelerin ARCGIS veri tabanına işlendiğini ve genişletilecek tüm caddelerin, dal-çık ihtiyacı tespit edilen her kavşağın ve bunun gibi Hayat İzmir’i başlatan 1414 projenin bu veri tabanında sokak sokak belirlendiğini, isteyenlerin “Hayat İzmir akıllı telefon uygulaması”ndan tüm projeleri takip edebileceğini ve proje fikirlerini ileterek Yüzyılın Şehircilik Hareketi’ne katılabileceklerini belirtti.
 
ACİLİN ACİLİ ÇÖP TESİSİ
KATI ATIK BERTARAF VE KOMPOTLAŞTIRMA TESİSLERİ
İzmir’in bütün çöpleri 1996 yılından beri Harmandalı’nda biriktiğine ve vahşi depolama halini alan Harmandalı Çöp Depolama Alanında metan gazı patlaması ve yangın riski barındırdığını kaydeden Yıldırım, çevre felaketi olmadan önlemi alacaklarını sözlerine ekledi. Yıldırım, “Hergün 4 bin ton çöpün, çevreyi kirletmeden yok edilmesi ve enerjiye dönüştürülmesi için Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisleri kurulacak. İzmir’in çöpünün döküldüğü Harmandalı bölgesini hazırlanan görseller üzerinde anlatan Yıldırım, vahşi çöp depolarından hem enerji, hem gübre hem yeşil alana dönüşeceğini kaydetti. Yıldırım, “Acilin acili budur. 31 Martta başlayacağımız iş budur. Çünkü insan hayatı herşeyden önemlidir. İnsanın sağlığı herşeyden önemlidir. İsveç çöp ithal ediyor, tesise gittik, dışarıdan çöp alıyor, enerjiye dönüştürüyor, yok satıyor. Biz elimizdeki çöpü şehrin ortasında bırakıyoruz”.
 
İzmir Körfezi, yapısı nedeni ile dış körfezden akıntı alamadığını sözlerine ekleyen Binali Yıldırım, Yıllardır ıslah edilmeyen ve önlem alınmayan kirletici derelerin körfeze taşıdığı atıkların, körfeze deşarj edilen kanalizasyon atıkları akıntı sirkülasyonu olmadığı için körfezde biriktiğini de sözlerine ekledi. Yıldırım, Körfezin açık hava müzesi haline geleceğini bildirdi.  
 
DENİZLE BULUŞAN KONAK MEYDANI
İzmir’in mekânsal sembolü olan Konak Meydanı’na hak ettiği değeri kazandırmanı en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Binali Yıldırım, “Kent meydanındaki trafik, tünel bağlantı yolları ile yer altına alınırken, bu noktada Konak Tüneli projesi, 2 bin araçlık bir şehir otoparkı ile entegre edilecek. Çevresindeki otoyol ve ekonomik ömrünü doldurmuş kamu binalarından tamamıyla arındırılarak 3 kat büyüyen meydan, körfeze kavuşacak; etkinliklere ev sahipliği yapacak. 1.5 kat daha fazla yeşil alan bulunacak meydanda 20 bin m2 alanda Kentler Tarihi Açık Hava Müzesi yer alacak, yerli ve yabancı turistler tarihi kentlerin maketlerini bu alanda ziyaret edebilecek” diye konuştu. Ayrıca her ilçede meydan düzenlemeleri yapacaklarını ve İzmir’e yeni meydanlar kazandıracaklarını belirten Yıldırım’ın Hayat İzmir projesi kapsamında yayınladığı gece konseri verilen Konak Meydanı görseli dikkat çekti. 
 
DÜNYANIN EN BÜYÜK BOTANİK PARKI BAYRAKLI’YA 
Yüzyılın Şehircilik Hareketi kapsamında İzmir’in yeşil alan açığına yönelik önemli bir projenin de Bayraklı da yapılması planlanan Dünyanın en büyük botanik parkı olduğunu vurguladı. Yıldırım, şöyle devam etti; “Bayraklı’da 14 bin m2 alan üzerine kurulacak kent parkında dünyanın en büyük botanik parkı bulunacak. 30 bin çeşit ağaç ve bitkiyi barındıracak botanik parkı içinde tropik bahçe, palmiye ve bambu bahçesi, gül bahçesi, çeşmeler bölgesi, etçil bitkiler bahçesi, botanik kütüphanesi, çöl bahçesi, meyve bahçesi gibi birçok fonksiyon yer alacak. Projeyle Bayraklı sahilindeki yol, yerin altına alınıp, Bayraklı’ya yeni bir meydan kazandırılacak ve bu meydandan Bayraklı Hayat Parkının tepesine teleferikle ulaşım sağlanacak.”
 
HAYAT ADASI-TEKNOLOJİ PLATFORMU 
Yıldırım’ın açıkladığı projelerden en dikkat çekenlerden birini de yüzen mavnalardan oluşan yapay ada oluşturuyor. Türkiye’nin en katılımcı dijital platformu olmaya aday bir proje olduğunu kaydeden Yıldırım, “IOS ve Android sistemler için hazırlanan Hayat İzmir uygulaması ile İzmirlilerin projeler hakkında  fikirlerini paylaştığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerinin duyurulacağı dijital platform şeffaf şehircilik yapılacak. Projelere dair anket ve oylamalar Hayat Adasında yayınlanacak. Ada üzerindeki rüzgar gülleri, adanın ihtiyaç duyduğu elektriği üretecek ve yenilenebilir enerji konusunda örnek olacak. Yüzen Hayat Adası’nın mavnaları, adadan ayrılıp İzmir körfezi kıyılarına taşınabilecek ve konser, festival, yazlık sinema gibi etkinliklerde kullanılabilecek.
 
 “ENGELSİZ HAYAT”
“Engelli” kelimesini kent ile insan arasından kaldırma iddiası taşıyan projelerle, engelli vatandaşların hayata katılımlarının artırılmasının hedeflendiğini açıklayan Yıldırım, “Hayat İzmir projesi çerçevesinde tüm ilçelerde üretilecek yol, meydan, park ve kaldırım projeleri engellilerin hayatına uyumlu bir şekilde tasarlanacak. Mevcut kamusal yapı ve mekanlarda erişilebilirlik tedbirleri alınıp engeller kaldırılacak. Engellilere yönelik eğitimler, meslek edindirme kursları, istihdam çalışmaları  tiyatro etkinlikleri, sportif müsabakalar, kültürel ve sanatsal faaliyetler sayesinde İzmir hayatının  engelli vatandaşlarca da yaşanması kolaylaştırılacak” şeklinde konuştu. 
 
KÜLTÜR VE SANATIN BAŞKENTİ İZMİR OLACAK
HAYATİZMİR projesinin, 8500 yıllık İzmir tarihinde oluşan kültürel ve sanatsal birikimin tüm İzmir ilçelerinde yaşanabilmesini de hedeflediğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle devam etti; “Kültürel etkinlikler ve sanatsal faaliyetler kentin birçok noktasında İzmir sakinleri ve ziyaretçilerinin ilgisine sunulacak. Bu sayede hayata geçirilecek projelerle İzmir'in entellektüel yüzü ön plana çıkarılacak. Alsancak da bin metrekarelik alanda Kültür Endüstrileri üssü kurulacak. 
 
ULUSLARARASI SPORCU KAMP MERKEZİ
İzmir’in 30 ilçesini hep birlikte kalkındıracak projelerinden bir diğeri de Seferihisar için açıklandı. Hayat İzmir Şehircilik Hareketinin ‘Sağlıklı Hayat’ başlığı altında planlanan Uluslararası Sporcu Kamp Merkezi, yerli ve yabancı spor kulüplerini ağırlayacak. 
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14