• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Bakanlardan VİRA Bismillah

Bakanlardan VİRA Bismillah
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Hasan Eser / Demokrat Foça Gazetesi - Türkiye'de balık avı yasağının sona ermesiyle birlikte ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılan balıkçılar, İzmir-Foça Balıkçı barınağında düzenlenen törende yeni balık sezonunu dualarla açtıla

2012 / 2013 BALIK AVI SEZONUNU BAKANLAR FOÇA’DA ‘VİRA BİSMİLLAH’ DİYEREK AÇTILAR

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Hasan  Eser / Demokrat Foça Gazetesi - Türkiye'de balık avı yasağının sona ermesiyle birlikte ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılan balıkçılar, İzmir-Foça Balıkçı barınağında düzenlenen törende yeni balık sezonunu  dualarla açtılar.


Bakanlar Foça'da Sezon Açtı ile egeplay

İzmirli balıkçılar, Avlanma yasağının  sona ermesiyle birlikte, gece yarısı denize açılıp 'Vira Bismillah'  demeden önce  Foça Balıkçı Barınağında  sezonun açılışı nedeniyle bir tören düzenledi. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Binali Yıldırım,İzmir Valisi Cahit Kıraç, Foça Kaymakamı Adem Arslan,Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birlik Başkanı Kemal Yılmaz, Ak Parti İzmir Milletvekilleri  Aydın Şengül, Hamza Dağ, Nesrin Ulema ve Erdal Kalkan  ile birlikte  balıkçılar katıldı.
Balıkçılık sezonu açılış töreninde bir konuşma Yapan Denizcilik,Ulaştırma ve Habercilik Bakanı Yıldırım; Türkiye’nin Avrupa’ya balıkçılık ihracatından üst sıralarda yer aldığını vurgulayarak; “İzmir’de Güzelbahçe’de çok modern balıkçı barınağını ihale edeceğiz. İzmir, turizmden,ticaretten sonra fuarlardan sonra balıkçılığın denizciliğinde merkezi haline gelecek.İzmir'in denizcilikteve  balıkçılıkta ne kadar önemli olduğunu herkese göstereğiz. Son yıllarda İzmir bu konuda önemli gelişmeler gerçekleştirdi” dedi.
Denizdeki kaynaklarımızı hoyratça tüketmememiz için yasak getirildiğini söyleyen Yıldırım; hiçbir kaynağımızın sonsuz olmadığını, gelecek kuşaklara balıkçılığın bırakılması gerektiğini vurguladı. Yıldırım; sözlerini şöyle sürdürdü; “Avlanma alanlarının belirlenmesi, derinliklerin belirlenmesi ile ilgili bütün bu kararları alırken üzerinde durulan konu denizlerimizdeki deniz ürünleri kaynağımızın sürdürülebilir bir derinliğe erişmesidir. Herşeyi avlarsak ondna sonra havamızı alırız. Mevlana’nın bir sözü var. ‘Önce fareyi def et Sonra buğdayı topla’ Alınan bu tedbirler bazen kısa vadede;  bazı arkadaşların hoşuna  gitmeyebilir fakat orta ve uzun vade de bunların sonuçlarını göreceğiz. Bir iki günlük bakış değil .Nesillerce sürecek balıkçılık anlayışını sürdüreceğiz. Denizlerdeki balık neslinini sürdüreblirliğini sağlamak, denizci olan balıkçılarımızdan kıyı yapıları ile ilgili ihtiyaçlarını görmek gerekiyor”
“Balıkçılar işlerini yaparken bizim görevimiz onların ihtiyaçlarını karşılamaktır” diyen Yıldırım; balıkçılara yönelik sürdürdükleri hizmetleri anlattı; “Tıpkı temelini attığımız balıkçılık barınağı gibi 178 balıkçı barınağımzıı tamir ettik. Eksiklerini giderdik. Helali hoş olsun. Balıkçılarımıza helal olsun. 40 tane yeni barlıkçı barınağı yaparak 1 milyar TL’lik yatırımı gerçekleştirdik. Denizciliğe verdiğimiz destek 2.9 katrilyonu buldu. ÖTV'yi kaldırdık büyük hizmet gördü. Bu teşvik bu destek sağlanmamış olsaydı,sizi temin ederim ki bu teşvik olmasaydı hiç birşey mümkün olmazdı. Bu destek ile balıkçılarımız huzura kavuştu”  Bakan Yıldırım, yeni sezonun bereket getirmesini dileyerek, balıkçılara ‘Rastgele’ dedi.
“BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE YÜKSELİYORUZ”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, mayıs ayında verilen aranın ardından balık sezonunun yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti belirterek, balık avı yasaklanma sezonunun balıkçığın ileri nesillere taşınmasında ki öneminin altını çizdi. Türkiye’de amatör ve profesyonel ruhsatlı 150 bin kişinin balıkçılık yaptığına dikkat çeken Eker; balıkçıların yükünü azaltmak için balık yetiştiriciliğine önem verdiklerini söyledi.
Eker, sözlerini söyle sürdürdü; “Balıkçılarımızın doğrudan kendi faaliyetleriyle uğraşan sorunlarını çözümleyen bir müdürlük kurduk. Nesli tehlikede olan nesilleri de korumak adına balık türlerinin yavrularını karada yetiştirip denize bırakmak suretiyle düzenlemeler yaptık. Faizleri düşürdük. Yatırım yapmak için kullandıkları banka faizlerini düşürdük. Balıkçılık dışına çıkarılacak tekne sahiplerine metre başına 10 milyar lira destek yapıyoruz. Bu sene 2012'e ayırdığımız yatırımlar büyük. Amacımız av baskısını azaltmaktır. Bunu azaltalım ki ,belirli bölgelerde av, araç gereçlerinde düzenleme yapmak suretiyle denizdeki varlığımızın sürdürebilmesi suretiyle gerçekleştireceğiz. Avrupa'ya giden balıkların 400 milyon dolar balık ihracatı gerçekleştirildi. Bunların çoğu yetiştiriciliğini gerçekleştirdiğimiz çupra ve levrekten geldi. Bunun meyvelerini topladık”
Eker; “1985 yılında Türkiye'de 8 bin 600 civarında balıkçı gemisi var. Türkiye 5 bin 250 ton balık avlıyor. 1995 tekne sayımız 9 bin 700 çıkıyor 60 tona düşüyor balık üretimi. 2002'de çok daha aşağıdayız. Fakat bakıyoruz ki tekne sayısı 27 bin tonlara düşüyor. Bunu düşünmemiz lazım, bu uygulama doğru mu diye. Tedbirler aldık. Bunlardan bir tanesi şu, yetiştiriciliği destekleme kapsamına aldık. 6 bin ton civarında olan yetiştiricilik üretimimizi, 90 bin tona çıkardık. Balık üreticisine ödediğimiz para 736 bin TL. Bu karşılıksız hibe desteğidir. Sadece balıkçılarımızın desteklendiği ÖTV indirimi yaptık. Yetmedi,Balıkçılık Su Ürünleri Müdürlüğü kurduk. Böylece balıkçılarımızın mutlaka görüşlerini alıyoruz, İstişare yapıyoruz” şeklinde konuştu.Hayırlı ve bereketli bir sezon yaşanması temennisinde bulunan  Bakan Eker, balıkçılara kolaylıklar diledi.
Törende yapılan konuşmaların ardından Bakan Eker'e ve Bakan Yıldırım'a   S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve İzmir Bölgesi  Su Ürünleri Kooperatifler Birliği tarafından onur plaketi taktim edildi. Plaket töreni sonrasında 2012-2013 balıkçılık sezonu  Bakan Eker ve Bakan Yıldırım’ın Yeniay isimli balıkçı gemisinde gerçekleştirilen ağları bırakma seronomisine katılması ile açıldı. Sezonun ilk ağlarını atmak için tekneye çıkan Eker ve Yıldırım; 'rastgelsin,vira bismillah' diyerek  bereketli bir sezon için dua etti.
Etkinlikler çerçevesinde S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi tarafından  vatandaşlara dev mangallarda pişirilen levrek balıkları ikram edildi.Bereketli bir balık sezonu geçirme dileğinde bulunan balıkçılar  tarafından bir koç kurban edildi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 16 14